Majmuni vole da gledaju TV

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Jun.2010, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majmuni vole da gledaju TV

BON - Upoređivanjem inteligencije malog deteta i šimpanze, nemački naučnici su došli do zaključka da šimpanze postižu dobre rezultate kao i dvoipogodišnja deca u mnogim aspektima, ali kada se dođe do komunikativnih sposobnosti, ljudska vrsta pokazuje jasne razlike.

U lajpciškom Institutu za evolucionu antropologiju "Maks Plank" naučnica Ester Herman je sprovela više od 100 testova. Devojčica Greta od dve i po godine takmičila se sa šimpanzom Frodom iz zoološkog vrta u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Lajpcigu, prenosi Dojče vele.

Tako, recimo, i dete i majmun prave razliku u količini, na primer, šta je veća, a šta manja gomila na tanjiru. Majmun lakše koristi alatku od deteta. Vrlo brzo je uz pomoć štapa "upecao" bananu koju inače ne bi mogao da dohvati. Međutim, pri komunikativnim sposobnostima pokazuje se jasna razlika. Kada naučnica pokaže na jednu od dve obrnute posude, devojčica odmah razume ispod koje se nalazi obećani komad banane. Ona shvata gest pokazivanja. Šimpanza ne zna šta znači taj gest i besciljno prevrće činije dok ne nađe ono što mu treba. Testovi su pokazali da ljudi raspolažu socijalnom inteligencijom, tj. sposobnošću da uče od drugih ljudi.

Devojčica je odmah shvatila da će lako doći do banane, koja je u bila u cevi od pleksiglasa ako po njoj kucne prstima. Šimpanzi trik sa kucanjem možemo da pokazujemo koliko hoćemo, ali on će samo iznervirano nositi naokolo cev sa bananom, kaže naučnica.

A istraživanje koje su obavili japanski naučnici pokazalo je da majmuni vole da gledaju televiziju. Oni su snimali rad mozga trogodišnjeg mužjaka makaki majmuna dok je gledao televiziju. Na programu je bila emisija o cirkusu sa slonovima, žirafama i tigrovima koji su izvodili svoje tačke. Dok je makaki majmun gledao životinje na ekranu, frotnalini režanj njegovog mozga postajao je vrlo aktivan. Prema oceni naučnika, ta reakcija jednaka je onoj kada beba gleda svoju majku kako joj se smeši.

Drugo istraživanje, čiji su podaci takođe nedavno objavljeni, pokazalo je da ženka majmuna uči mladunče da pere zube na potpuno isti način kao što to rade ljudi, preneli su japanski mediji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.