Livnijeva nije uspela

Izvor: Glas javnosti, 27.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Livnijeva nije uspela

Liderka najveće izraelske partije Kadime, Cipi Livni, nije uspela da formira novu koaliciju i trebalo bi da predsedniku Šimonu Peresu predloži da pozove na prevremene opšte izbore, prenosi Tanjug.

Ministarka spoljnih poslova Livnijeva (50) je više od mesec dana pokušavala da osnuje novu vladajuću koaliciju posle ostavke premijera Ehuda Olmerta koji je to učinio zbog korupcionaškog skandala.

Kasno u subotu, posle niza sastanaka s najbližim saradnicima, Livnijeva, dosadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ministar inostranih poslova, nagovestila je da priznaje poraz.

Peres je Livnijevoj 22. septembra, dan posle Olmertove ostavke, poverio mandat da formira novu vladu u roku od 28 dana.

U ponedeljak je šef države taj rok produžio za dve nedelje, do 3. novembra, na zahtev mandatara, koja je opet potencijalnim partnerima dala rok do 25. oktobra da se izjasne da li su u koaliciji s njom ili nisu.

Veliki udarac zadat je mandataru još u petak, kada je ključna partija u pregovorima o novoj vladi, verski Šas, najavila da neće ući u koaliciju pod vođstvom Livnijeve.

Šas je obrazložio da dva glavna zahteva te partije nisu ispunjena - povećanje dečjih dodataka u budžetu za 2009. i da status Jerusalima bude skinut sa dnevnog reda u pregovorima s Palestincima.

Livnijeva ipak još uvek može da formira usku koaliciju.

Mandatarka je do sada postigla sporazum u načelu s drugom po velični partijom u Izraelu, Laburističkom strankom ministra odbrane Ehuda Baraka, sa kojom ima 48 od ukupno 120 poslanika u Knesetu, dok joj je za većinu potreban bar 61. Livnijeva je pregovarala i sa Partijom penzionera i levičarskim Merecom s kojima bi imala 59 ili 60 poslaničkih mandata i u tom slučaju bi joj bila neophodna podrška partija izraelskih Arapa.

Zato se u izveštajima u izraelskim medijima navodi da su prema Livnijevoj opšti izbori sada najbolja opcija.

Izraelska štampa dalje navodi da bi opšti izbori mogli da budu održani najverovatnije 17. februara. U slučaju opštih izbora, najveće muke Livnijevoj će zadati desni Likud bivšeg premijera Benjamina Netanijahua.

Ankete su do sada pokazivale da se očekuje pobeda Likuda, iz koga je Kadima i nastala uoči izbora 2006. Predsednik Peres po zakonu ima pravo da drugom poslaniku mandat da formira vladu u roku od 28 dana, a za takvu odluku na raspolaganju ima tri dana.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.