Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liban: Vojska u izbegličkom kampu

Nar Al-Bared -- Libanska vojska preuzela je danas kontrolu nad palestinskim izbegličkim kampom Nar al-Bared, na severu Libana.

Kamp je preuzet posle tromesečnih borbi protiv pripadnika islamističkog pokreta Fatah al-Islam. Vojnici su danas posle podne, iz središta izbegličkog kampa pucali u vis u znak pobede, preneo je izveštač Frans presa.

"Pucnji koje čujete su pucnji radosti. Kamp je oslobođen", rekao je jedan oficir.

Vojska je prethodno saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da više ne nailazi na otpor unutar kampa, u koji su se islamisti povukli 20. maja kada su ih opkolili vojnici.

Protekle noći nekoliko desetina boraca je pokušalo da pobegne.

"To je bila samoubilačka operacija, očajnički pokušaj bekstva", rekao je Frans presu jedan portparol vojske koji je precizirao da vojnici danas posle podne nastavljaju da tragaju za beguncima unutar i oko kampa.

"Ne znamo da li i dalje ima eksploziva ili pobunjenika sakrivenih u kampu", dodao je.

Među beguncima bi mogao da bude i vođa Fatah al-Islama Šaker al-Absi, rekao je AFP-u jedan oficir.

Crveni krst Libana je saopštio da je 28 islamista ubijeno u pokušaju bekstva. Uhapšeno je 15 pripadnika Fatah al-Islama, naveo je jedan zvaničnik vojske.

U operacijama su poginula i tri vojnika.

Od početka borbi za oslobođenje izbegličkog kampa Nar al-Bareda, poginulo je 156 libanskih vojnika.

Borbe su počele 20. maja, kada je Fatah al-Islam, sunitska pobunjenička grupa koja se poziva na ideološke veze s Al-Kaidom, pokrenula napade na vojnike u okolini Nar al-Bareda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.