Lečili homoseksualizam

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Jun.2010, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečili homoseksualizam

MADRID - Vlasti u Kataloniji, oblasti na severoistoku Španije, objavile su pokretanje istrage protiv poliklinike "Tibidabo" u Barseloni za koju se sumnja da je nudila tretmane za lečenje homoseksualnosti. Katalonska vlada je istakla u saopštenju da se homoseksualnost odavno ne smatra bolešću i da poliklinici preti velika novčana kazna ako se otkrije da su na njoj nuđene terapije protiv takve seksualne orijentacije, prenele su agencije.

Klinika "Tibidabo", piše madridski dnevnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Pais, nudi tretmane na bazi lekova i psihološke pomoći radi "preobraženja" homoseksualaca. Prema pisanju lista, među pacijentima se nalaze i mladi vernici koji smatraju da im seksualna orijentacija nije u skladu sa verom i traže rešenje.

"Niko ne želi da bude homoseksualac, to dođe 'odozgo' i ako bi ti ljudi mogli da promene seksualnu orijentaciju uz pomoć neke pilule, 99 odsto njih bi to prihvatilo", izjavio je za katalonski list Periodiko psihijatar Hoakin Munjoz sa klinike "Tibidabo".

Katalonsko udruženje "Koordinacija gejeva i lezbijki" pozdravilo je odluku regionalnih vlasti i konstatovalo da je u 21. veku potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnici pretenduju da leče homoseksualnost, jer se ne može lečiti nešto što nije oboljenje.

Homoseksualnost se u Španiji tek od 1979. godine, četiri godine posle smrti diktatora Franciska Franka, ne smatra krivičnim delom. Istoričari procenjuju da je u Španiji od 1939. godine, odnosno od početka Frankove diktature, do 1979. godine između 1.000 i 5.000 homoseksualaca završilo u zatvoru zbog seksualne orijentacije.

Od tada je Španija u velikoj meri napredovala u pogledu zaštite prava homoseksualaca, a u julu 2005. godine je postala jedna od retkih zemalja koje su odobrile brakove između homoseksualaca, omogućivši im i usvajanje dece.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.