Lansirano vozilo za istraživanje Marsa

Izvor: NaDlanu.com, 26.Nov.2011, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lansirano vozilo za istraživanje Marsa

KEJP KANAVERAL, 26. novembra 2011. (Beta) - Specijalno vozilo za istraživanje Marsa "Kjurioziti" (Curiosity) lansirano je u subotu sa kosmodroma u Kejp Kanaveralu na Floridi prema Crvenoj planeti, saopštila je američka agencija NASA.

KEJP KANAVERAL, 26. novembra 2011. (Beta) - Specijalno vozilo za istraživanje Marsa "Kjurioziti" (Curiosity) lansirano je u subotu sa kosmodroma u Kejp Kanaveralu na Floridi prema Crvenoj planeti, saopštila je američka agencija NASA."Kjurioziti" (Radoznalost) će do Marsa putovati osam meseci, i tamo bi trebalo da stigne u avgustu sledeće godine.Projekat čiji je cilj istraživanje Crvene planete i utvrdjivanje da li je na njoj nekada bilo života trajaće više od dve godine, a ceo projekt je vredan 2,5 milijarde dolara. Kjurioziti je težak skoro tonu, ima šest točkova i modernu opremu za istraživanje Marsa.Od 43 pokušaja da se udje u Marsovu orbitu, 70 odsto njih je bilo neuspešno. SAD su jedina zemlja koja je do sada istraživala površinu Marsa.

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lansirano vozilo za istraživanje Marsa

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2011

Specijalno vozilo za istraživanje Marsa "Kjurioziti" (Curiosity) lansirano je danas sa kosmodroma u Kejp Kanaveralu na Floridi prema Crvenoj planeti, saopštila je američka agencija NASA.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.