Kristalne noći u Berlinu

Izvor: Politika, 09.Sep.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristalne noći u Berlinu

Pogromi, kristalne noći u malom, sastavni su deo svakodnevice, tvrdi predsedavajući Jevrejske zajednice u nemačkoj prestonici Gideon Jof

Sredovečni Danijel A. smatrao je pogrome Jevreja – reliktom prošlosti. Minulog utorka, u šetnji sa kćerkom kroz berlinski kvart Šeneberg, doživeo je suprotno: „Jesi li ti Jevrejin, prljavi, ljigavi Jevrejin?”, oslovila su ga četiri mladića u crnim paravojnim uniformama i vojnim cokulama. Usledili su udarci, obaranje na asfalt, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gaženje.

„Pretili su mi smrću, ali tek pošto mi ubiju kćerku pred mojim očima”, izjavila je žrtva, rabin jevrejske zajednice u Berlinu.

Slučajni prolaznici spasili su život ocu i kćerci, a policija i državna bezbednost bez oklevanja su pokrenuli, kaže se, sveobuhvatnu istragu. Za reč su se javili i nadležni savezni i lokalni političari, ističući da je reč o pojedinačnom slučaju, da Berlin neće postati zona straha, poput „nekih sredina” u Švedskoj, Francuskoj i Holandiji, gde su napadi na pripadnike mojsijevske vere deo svakodnevice.

Predsedavajući Jevrejske zajednice u Berlinu Gideon Jof, međutim, ispričao je drugu priču: „Kristalne noći, u malom (naziv po ugledu na noć jevrejskog pogroma 1938. godine), dešavaju se svakodnevno... Nadamo se da situacija neće izmaći kontroli.”

Kritičari sumnjaju da je situacija, ipak, izmakla kontroli. Kao dokaz opravdanosti kritike ukazuju na meru predostrožnosti profesora Valtera Homolke, rektora teološkog koledža Abraham Gajger u Potsdamu. Homolka je savetovao studentima da izvan prostorija visoke teološke ustanove ne nose kipu, versko obeležje Jevreja.

M. K.

objavljeno: 10.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.