Kraj vojne misije u Iraku

Izvor: TvojPortal.com, 16.Dec.2011, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj vojne misije u Iraku

Izvor:VOA  Američki sekretar za odbranu Lion Paneta je predvodio svečanost kojom je označen završetak vojne misije Sjedinjenih Država u Iraku, posle skoro devet godina rata i gotovo četiri i po hiljade poginulih američkih vojnika.



Današnja svečanost u Bagdadu je održana nekoliko nedelja pre 31. decembra, krajnjeg roka za odlazak preostalih američkih vojnika iz Iraka. Američki vojnici su tokom ceremonije savili zastave spremajući se za povratak. Paneta je >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << američkim vojnicima koji su prisustvovali svečanosti, rekao da bi trebalo da se ponose onim što su postigli u Iraku.

„Otići ćete sa velikim ponosom, trajnim ponosom, uvereni da su vaše žrtve pomogle iračkom narodu da počne novo poglavlje istorije, bez tiranije i ispunjeno nadom u napredak i mir, pre svega za buduće naraštaje.“

Paneta je rekao da je misija jačanja Iraka da bi mogao da vlada i da se štiti, postala realna. Ipak, sekretar za odbranu je upozorio da će još biti teškoća.

„Irak će u narednim danima dovoditi u iskušenje terorizam, oni koji bi hteli da podele zemlju, ekonomski i socijalnio problemi, potrebe same demokratije. Izazovi ostaju, ali će Sjedinjene Države biti tu da stanu uz irački narod dokle god on bude prolazio kroz takva iskušenja u izgradnji jače u prosperitetnije zemlje.“

Predsednik Barak Obama je juče odao priznanje svima koji su služili u ratu i rekao da Sjedinjene Države ostavljaju za sobom suveren, stabilan i održiv Irak. On je u vojnoj bazi Fort Brag u Severnoj Karolini, naglasio da je to „izuzetno dostignuće“. Američki predsednik je zaključio da je budućnost Iraka sada u rukama iračkog naroda.

natoamericka vojskamisija u irakukraj misije

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.