Kina: Jedno dete, jedan pas

Izvor: Glas javnosti, 17.Nov.2010, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Jedno dete, jedan pas

PEKING - Politika jednog deteta omogućila je Kini da obuzda rast stanovništva, pa vlasti Šangaja računaju da će istom restriktivnom merom uspeti da ograniče broj kućnih ljubimaca u gradu, piše lokalna štampa.

Kineska vlada je počela da sprovodi politiku jednog deteta pre trideset godina. Ovaj zakon je još na snazi mada se više ne primenjuje tako rigorozno kao na početku. Namera vlasti u Šangaju je da se on ne samo zadrži, veći i da se proširi na pse. U Šangaju danas pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 20 miliona stanovnika živi i 800.000 pasa, od kojih 25 odsto nije propisno registrovano. Novim zakonom bi bilo zabranjeno držati više od jednog psa po domaćinstvu, a zakonodavci se nadaju da će, kao i u slučaju dece, nova mera uroditi plodom.

Zakon, koji bi počeo da se primenjuje od iduće godine, predviđa i strože kazne za lavež i napade pasa kao i nečišćenje psećeg izmeta - pojave koje ugrožavaju bezbednost i zdravlje stanovništva. Da pre tri decenije nije uvela politiku jednog deteta, Kina bi danas imala 400 miliona stanovnika više, tvrdi kineska komisija za planiranje porodice koja je jedan od inicijatora ovog zakona.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.