Izrael odbacio predlog za primirje

Izvor: RTS, 31.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael odbacio predlog za primirje

Odbačen francuski predlog za prekid vatre od 48 sati koji bi omogućio dopremanje humanitarne pomoći u pojas Gaze. Vojna operacija može trajati nedeljama. Abas preti prekidom pregovora s Izraelom. Više od 380 poginulih u petodnevnim sukobima.

Izraelski vojnik nedaleko od granice sa Gazom

Jedna od uništenih baza Hamasa

Anti-izraelski protesti

Radikalni islamisti u Iranu traže od predsednika Mahmuda Ahmadinedžada da odobre grupi bombaša samoubica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da napusti zemlju radi borbe protiv Izraela.

"Dobrovoljci su rešeni da idu u Gazu. Očekujemo da izdate naloge relevantnim institucijama kako bi takve akcije bile omogućene", piše u otvorenom pismu radikalnih organizacija upućenih Ahmadinedžadu.

Pet radikalnih studentskih grupa i jedna konzervativna verska grupacija, u ponedeljak je pokrenula kampanju u potrazi za dobrovoljcima za samoubilačke napade. Vlada predsednika nije odgovorila na ovaj poziv, kao ni na predhodne slične poteze radikalnih grupacija.

Neki od ekstremista tvrde da su uspeli tajno da napuste zemlju i pripreme napade na izraelke snage. Takvi navodi nisu potvrđeni.

Više hiljada demonstranata, uzvikujući parole podrške Hamasu i Palestincima u Gazi, sukobilo se sa policijom u Kairu, a opoziciono Muslimansko bratstvo je saopštilo da je privedeno nekoliko stotina njegovih članova.

Demonstranti su uzvikivali "Marširaćemo ka Gazi, milioni mučenika" i "Svi smo mi Hamas", dok su drugi uzvikivali parole protiv egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka: "Mubarače, za koliko dolara si prodao Gazu?" i "Mubarače, da li si sa nama ili protiv nas?"

Vladajuća egipatska Nacionalna demokratska partija optužila je Hamas za avanturizam, neodgovornost i ignorisanje saveta Egipta.

Izrael je francuski predlog za obustavu vatre od 48 sati radi dostave humanitarne pomoći u Pojas Gaze, nazvao "nerealnim". Analitičari zbog toga očekuju da će izraelske snage nastaviti sa kažnjavanjem Hamasa, čije rakete su pogodile izraelski grad Birševu, koji je udaljen oko 40 kilometara od Pojasa Gaze.

"Predlog za obustavu vatre ne sadrži nikakve garancije da će Hamas prestati sa granatiranjem naše teritorije", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela Jigal Palmor.

Palmor je dodao da nije realistično očekivati od Izraela da pristane na jednostrani prekid vatre, "bez mehanizama koji bi primorali Hamas na prekid terora".

Izjave izraelskih zvaničnika predstavljaju potvrdu najave, da su napadi, u kojima je za pet dana poginulo više od 380 Palestinaca, a ranjeno oko 1.900, samo prva od nekoliko faza obračuna sa Hamasom.

Izrael, međutim, napominje da mogućnost za dogovor nije odbačena u potpunosti i da je postoji prostor za nove pedloge i alternativna rešenja svih međunarodnih strana.

Abas preti prekidom pregovora s Izraelom

Palestinski predsednik Mahmud Abas osudio je danas "krvavi masakr Izraela" u pojasu Gaze, zapretivši da će prekinuti mirovne pregovore s tom zemljom ako se ne uspostavi časno primirje.

Obraćajući se Palestincima, Abas je posebno pozvao stanovnike Gaze da ne gube nadu, uprkos "varvarskoj agresiji".

"Mi pratimo s besom i bolom tu zločinačku izraelsku agresiju protiv našeg dragog naroda u pojasu Gazi. Ulažemo napore na svim frontovima da je okončamo i da pomognemo snabdevanje Gaze svom humanitarnom i medicinskom pomoći. Dali smo instrukcije vladi i institucijama da odmah rade na postizanju tog cilja i da se ukine blokada Gaze, otvore prelazi i omogući našem narodu legitimno i prirodno pravo da živi dostojanstveno i bezbedno i da bude pošteđen ubijanja, razaranja i mučenja", kazao je Abas.

Pojačani napori svetskih zvaničnika

Ujedinjene nacije, Sjedinjene Države, Rusija i Evropska unija pozvale su na hitan prekid vatre između izraelske vojske i palestinskog pokreta Hamas, u pojasu Gaze i južnom delu Izraela. Uprkos tome, kraj nasilja nije na vidiku.

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner pozvao je Izrael na dijalog. "Zahtevamo momentalan prekid vatre, koji se mora poštovati da bi se dostavila humanitarna pomoć. Moramo se vratiti pregovorima, to je političko pitanje. Neophodno je obnoviti mirovni proces i izbeći dalje krvoproliće", rekao je Kušner.

Predsednik SAD Džordž Buš ocenio je da Hamas treba da obustavi raketne napade na Izrael kao prvi korak ka primirju, saopštila je Bela kuća.

Buš je o situaciji na Bliskom istoku razgovarao s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, izjavio je portparol Bele kuće Gordon Džondrou u Teksasu gde se američki predsednik nalazi na odmoru.

U telefonskom razgovoru s Olmertom, Buš je dobio uveravanje od izraelskog lidera da Izrael gađa samo Hamas i da radi na minimiziranju civilnih žrtava, naveo je Džondrou.

Izrael najavljuje pojačanje napada, a opravdanje za nastavak akcija na Pojas Gaze nalazi u Hamasovom granatiranju juga Izraela, posebno nakon pada raketa u Birševu, prestonicu južnog regiona Negev.

"Ofanziva će se nastaviti sve dok se ne uništi Hamasova infrastruktura", izjavio je premijer Izraela Ehud Olmert.

Izrael je takođe nastavio sa pojačavanjem svojih trupa duž granice sa Gazom. Novih 2.500 rezervista je mobilisano za moguću kopnenu ofanzivu i pridodato već raspođenoj vojsci od 6.500 vojnika. Izraelski tenkovi nadomak su granice, dok sa druge strane islamski militanti, udaljeni samo nekoliko stotina metara, postavljaju mine.

Međutim, obilne kiše i zima bi mogle da odlože bilo kakve kopnene operacije, a takođe i da ograniče vazdušne napade.

Napadi nastavljeni, dostavljena humanitarna pomoć

U izraelskoj ofanzivi protiv Hamasa, koja je počela pre pet dana, poginulo je više od 380 Palestinaca, a povređeno ih je 1.900.

Izraelska avijacija danas je izvela dva napada - na mrežu tunela na jugu Pojasa Gaze, blizu granice s Egiptom, kao i na štabove Hamasa u Gazi. Jedna osoba je poginula, saopštili su palestinski izvori.

Iako je neizvesno da li će doći do prekida vatre, Izrael je ipak omogućio prolazak još jednog konvoja humanitarne pomoći namenjene stanovništvu pojasa Gaze.

Više stotina demonstranata, koji su uzvikivali slogane kao znak podrške palestinskoj islamističkoj grupi Hamas i Palestincima iz Pojasa Gaze, sukobilo se sa policijom u Kairu.

Ministri inostranih poslova arapskih zemalja na oko kilometar udaljenosti od demonstracija održavaju vanredni sastanak kako bi pronašli zajednički stav o izraelskim napadima.

Zbog politike Londona prema sukobu u Pojasu Gaze, oko 50 iranskih studenata upalo je u ambasadu Velike Britanije u Teheranu, prenela je TV mreža Si-En-En.

Studenti su sa sobom uneli palestinsku zastavu, a iranska policija ubrzo ih je izvela iz zgrade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bezmalo 400 poginulih Palestinaca u ofanzivi Izraela

Izvor: Kurir, 31.Dec.2008

TEL AVIV, 31. decembra (Tanjug) - Bezmalo 400 Palestinaca je poginulo, a oko 1.900 je ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na pojas Gaze, koji su danas nastavljeni, peti dan zaredom. Najmanje 25 odsto poginulih su civili, saopštila je Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA), dok...

Nastavak na Kurir...

SB UN o napadima na Gazu

Izvor: BBC na srpskom, 31.Dec.2008

Razmatran apel arapskih zemalja za donošenje hitne rezolucije o primirju u Pojasu Gaze. Izrael odbio privremeni prekid vatre, Hamas zahteva okončanje vojne akcije.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.