Islamisti mogu da uteknu

Izvor: Deutsche Welle, 19.Okt.2019, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamisti mogu da uteknu

U kurdskim zatvorima na severu Sirije je navodno oko 12.000 terorista Islamske države. Više stotina njih je već iskoristilo tursku invaziju da pobegne. Šta će biti sa ostalima? Stručnjaci kažu da je ovo rizik za Evropu.

Borbe traju iako je Ankara, pod pritiskom Vašingtona, pristala na petodnevni prekid vatre. Turski režim je pod oštrim međunarodnim kritikama zbog invazije na sever Sirije i to ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << zbog humanitarnih posledica.

Naime, od početka ofanzive vlada zabrinutost da bi uhapšeni borci Islamske države i njihove porodice mogli da iskoriste priliku da pobegnu iz kurdskih zatvora.

U zatvorima i logorima usred borbene zone u nalazi se oko 12.000 zarobljenih boraca IS, među kojima je 3.000 stranaca. Neki su već iskoristili trenutak: prema podacima kurdske autonomne uprave, iz jednog logora pobeglo je skoro 800 pripadnika džihadističkih paravojski – tome su prethodili turski vazdušni napadi u neposrednoj blizini zatvora.

I predstavnici američke administracije su zabrinuti zbog mogućeg bega terorista u senci vojne operacije. U telefonskom razgovoru pre ofanzive je Donald Tramp upozorio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da bi Turska u slučaju ofanzive morala da preuzme odgovornost za uhapšene pripadnike IS.

Bez strategije u Turskoj…

Međutim, Ankara nije svesna odgovornosti, smatra Murat Demir Sejrek iz Evropske fondacije za demokratiju. „Ako bi Turska želela da dokaže da joj je stalo do borbe protiv Islamske države, onda bi bilo prikladno da svetu predstavi strategiju.“

Nakon pretnji Donalda Trampa „uništenjem“ ekonomije, zvanična Ankara je pristala na petodnevni prekid vatre na severu Sirije. Kurdi to prihvataju, ali dve strane očito imaju različite predstave o dogovoru. (18.10.2019)

Ceo svet osuđuje tursku ofanzivu na kurdski deo Sirije, a Ankaru već pogađaju prve sankcije. Zašto onda Erdogan to radi? Da bi postigao jedinstvo iznutra i zaustavio propast svog režima, piše turski novinar Bulent Mumaj. (17.10.2019)

Turska ofanziva u Siriji tera desetine hiljada Kurda u beg. Na strani Ankare se bori šaroliki front plaćenika – neke bije glas da su brutalni džihadisti. Optužbe su teške, a nije lako razdvojiti istinu od propagande. (15.10.2019)

Izjave turskog predsednika su do sada bile prilično zagonetne. „Borci IS se ne nalaze samo u Raki, već i na severu Sirije. Tamo ćemo ih pohvatati. Svi oni koji su iz inostranstva biće poslani nazad – bez obzira što Francuzi i Nemci govore 'ne šaljite nam ih nazad'“, rekao je Erdogan u utorak.

Nepregledna situacija u Siriji imaće uticaja na Evropu jer raste opasnost od terorizma, smatra Tomas Renard iz Egmont instituta u Briselu. „Mi smo naneli poraz kalifatu IS. Uspeli smo da uhapsimo skoro polovinu boraca IS i tako smo smanjili pretnje. Ali sada, kada mogu da pobegnu, naravno da raste rizik da će IS ponovo ojačati.“

…ali i u Evropi

Kako se odnositi prema evropskim građanima koji se nalaze u sirijskim i iračkim zatvorima i koji se nakon raspada kalifata radikalizovani vraćaju u domovine?

Renard smatra da pojedini uhapšeni sad još više mrze Zapad nego ranije. „Neki do njih su mučeni, njihova deca su zatvorena u logorima u teškim uslovima.“ Ovaj ekspert kaže da je moguće da su mnogi iskoristili boravak u zatvoru da uspostave još više kontakata u džihadističkom miljeu.

Naš sagovornik naglašava da, osim Turske, ima razloga za kritiku i na računa evropskih zemalja koje odbijaju da prime svoje državljane iz redova IS i sude im kod kuće.

„Mora se obezbediti da pripadnici IS budu izvedeni pred lice pravde i nakon odslužene kazne više ne predstavljaju opasnost. Ono što nije bilo moguće u Siriji i Iraku, moralo bi da se uradi u evropskim  zemljama“, kaže Renard.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

DW: Ofanzivu bi mogli da iskoriste islamisti da pobegnu iz kurdskih zatvora

Izvor: B92, 19.Okt.2019

U kurdskim zatvorima na severu Sirije je navodno 12.000 terorista Islamske države. Više stotina je iskoristilo tursku invaziju za beg. Šta će biti sa ostalima?..Stručnjaci kažu da je ovo rizik za Evropu, piše Dojče vele...Borbe traju iako je Ankara, pod pritiskom Vašingtona, pristala na petodnevni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.