Iranski tanker se udaljava od Gibraltara

Izvor: RTS, 19.Avg.2019, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski tanker se udaljava od Gibraltara

Iranski tanker, koji je šest nedelja bio zatočen u Gibraltaru, počeo je da se udaljava, pokazuju podaci za praćenje morskog saobraćaja. Isplovljavanje je omogućeno pošto su britanske vlasti u toj teritoriji juče ponovo odbile američki zahtev da ne oslobode taj tanker. Vlasti Gibraltara su ga zaplenile zbog navodonog kršenja sankcija Evropske unije protiv Sirije.
Tanker "Edrijen Darja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1", ranijeg naziva "Grejs 1" sa iranskom zastavom, prevozi laku sirovu naftu u vrednosti od 130 miliona dolara.

Podigao je sidro i krenuo iz Gibraltara oko ponoći po lokalnom vremenu.
Vlada te britanske teritorije navodi da je tankeru dozvoljeno isplovljavanje jer američke sankcije protiv Irana ne važe za Britaniju i druge članice Evropske unije.
Gibraltar je odobrio kretanje tog tankera pošto je dobio pismena uveravanja od vlade u Teheranu da neće iskrcati teret u Siriji.
"To je važna činjenica kada je reč o odredištu tankera i potencijalnom korisniku te nafte", istakao je Fabijan Pikardo, premijer Gibraltara.
Na oslobađanje tankera reaguje i zvanični Vašington.
"Iranska privreda je u kolapsu, katastrofalnom stanju. Iran kao zemlja ima ogroman potencijal. Možemo da uradimo nešto veoma brzo, ali oni ne znaju kako da počnu razgovore jer su veoma ponosan narod", rekao je američki predsednik Donald Tramp.
Teheran je saopštio da je spreman da pošalje pomorsku pratnju za tanker ''Edrijen Darja 1''.
To plovilo ima posadu od 29 članova, iz Indije, Rusije, Letonije i sa Filipina, a zaustavljen je početkom jula uz pomoć britanskih marinaca, pošto je vlada Gibraltara utvrdila da se kreće ka Siriji i da krši sankcije Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.