Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iran poseduje 3.000 centrifuga"

Teheran -- Ahmadinežad izjavio da Iran trenutno poseduje 3.000 centrifuga za obogaćivanje uranijuma, u okviru svog nuklearnog programa.

"Zapadne zemlje misle da će iranska nacija popustiti pred njihovom rezolucijom, ali mi smo načinili nov korak u nuklearnom napretku, pustivši u pogon više od 3.000 centrifuga, dok svake nedelje postavljamo novu kaskadu", rekao je iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad u obraćanju grupi studenata, koje je prenela državna televizija. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Iranske vlasti ranije su saopštile da planiraju da do kraja jula dostignu broj od 3.000 centrifuga, povezanih u mreže ili "kaskade", od kojih svaka sadrži 164 mašine.

U poslednjem izveštaju, koji je potpisao šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei, ta organizacija je objavila da se u postrojenju za obogaćivanje uranijuma Natanz nalazi oko 2.000 centrifuga, dok se još 650 testira, prenela je agencija AP.

Ova procena pokazuje da je broj centrifuga porastao za nekoliko stotina, od maja, kada je IAEA takođe objavila izveštaj o Iranu.

Razvoj nuklearnog programa sada je, međutim, sporiji nego pre nekoliko meseci, kada je Teheran postavljao i do 200 centrifuga svake dve nedelje, navela je agencija.

Poslednji izveštaj IAEA, u kome se govori o usporavanju razvoja nuklearnog programa, pohvalio je i sam Ahmadinežad, što je mogao da bude znak bolje saradnje sa Zapadom i šansa da se zaustavi treća runda sankcija protiv Teherana.

Iranski predsednik je, međutim, današnjom izjavom da zemlja neće obustaviti nuklearni program ponovo povećao mogućnost da međunarodna zajednica zatraži nove sankcije.

Savet bezbednosti UN već je usvojio dva paketa sankcija protiv pojedinaca i biznismena u Iranu, povezanih sa nuklearnim programom te zemlje.

Rezolucija, takođe, nalaže da druge zemlje prestanu da snabdevaju Iran materijalom i tehnologijom potrebnom za obogaćivanje uranijuma.

Iranske vlasti postavile su sebi cilj da u postrojenju Natanz, jedinom koje za sada nadgleda IAEA, postave 54.000 centrifuga, što bi bilo dovoljno za desetine atomskih bombi godišnje, ukoliko Teheran odluči da ih proizvodi.

Prema ekspertima IAEA, 3.000 centrifuga koje rade non-stop, dovoljno je za jednu nuklearnu bombu godišnje, preneo je Rojters.

Iran insistira na tome da razvoj nuklearne tehnologije služi isključivo za proizvodnju atomskog goriva u mirnodopske svrhe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.