Izvor: Blic, 20.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak ostao bez oružja

Irak ostao bez oružja

UJEDINJENE NACIJE (Beta-AFP/Rojters) - Bivši inspektor zadužen za razoružavanje Skot Riter izjavio je da je Iraku oduzeto 98 odsto oružja i da ta zemlja nema sredstava da se ponovo naoruža kako bi predstavljala pretnju susednim državama.

Irak, koji je svojevremeno optužio Ritera za špijunažu u korist SAD i Izraela, predstavio je preksinoć novinarima u sedištu UN 90-minutni dokumentarni film o Iraku. Riter je dobio dozvolu iračkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasti za snimanje filma. Taj bivši oficir informativne službe američke mornarice radio je za UNSCOM, službu zaduženu od 1991. godine za kontrolu naoružanja u Iraku, a 1998. godine je podneo ostavku na mesto inspektora u tom organu UN.

U leto 1995. godine, inspektori su ocenili da su oduzeli 98 odsto oružja Iraku i to je prvenstvo bilo oružje za masovno uništavanje, navodi se u filmu 'Živi pesak: Istina o UNSCOM i razoružavanju Iraka'.

Riter je novinarima objasnio da je '1995. godine Irak suštinski razoružan. Teškoću predstavlja pronalazak političkih načina da se donese takav zaključak u Savetu bezbednosti UN'.

Osporavajući američke tvrdnje da je Bagdad odbijao saradnju sa UN, bivši inspektor je rekao da je 'Irak počinio brojne greške, ali je u značajnoj meri sarađivao tokom inspekcija'.

Riter smatra da su 'SAD režirale događaje kako bi se okončala inspekcija', a u filmu navodi da je šef UNSCOM Ričard Batler rekao da je trebalo da 'inspektori isprovociraju sukob' sa Irakom.

Riter je dodao da su SAD do 1998. godine pregledale lokacije u Iraku ne u cilju razoružavanja, već kako bi podstakle sukobe i time imale opravdanje za bombardovanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.