INTERPOL RASPISAO POTERNICU ZA OSNIVAČEM VIKILIKSA

Izvor: Kurir, 02.Dec.2010, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INTERPOL RASPISAO POTERNICU ZA OSNIVAČEM VIKILIKSA

KAMBERA - Ne dirajte mi sina - poručila je Kristina Asanž, majka osnivača Vikiliksa, za kojim je raspisana crvena Interpolova poternica.

- Ožalošćena sam zbog te poternice. Ne želim da ga uhvate i strpaju u zatvor. Reagujem onako kako bi i svaka druga majka: on je moj sin i ja ga volim - rekla je Kristina Asanž za australijski državni radio i dodala da „mnoge stvari objavljene o Džulijanu nisu istinite“.

Džulijan Asanž (39), nekadašnji haker, otišao je u ilegalu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << otkad je na portalu koji je on osnovao počelo objavljivanje više od 250.000 poverljivih američkih vladinih dokumenata.

Njegovo prebivalište je nepoznato. Švedska je izdala nalog za njegovo privođenje zbog sumnji da je počinio silovanje i seksualno zlostavljanje u toj zemlji u avgustu. Asanž odbacuje sve optužbe tvrdeći da time žele da ga diskredituju.

U izjavi Tajmu, koju je dao preko Skajpa, Asanž je rekao da Hilari Klinton treba da podnese ostavku jer je „odgovorna za izdavanje naređenja američkim diplomatama da špijuniraju Ujedinjene nacije, što predstavlja kršenje međunarodnih konvencija koje je potpisala SAD“.

Klinton: Neko će da pogine!

GRINSBORO - Biću vrlo iznenađen ukoliko neki ljudi ne izgube život, a sam Bog zna koliko će njih završiti karijeru - rekao je bivši predsednik Bil Klinton.

On je dodao da je jasno da Asanž pokušava da umakne domašaju američkog zakona, jer „zna da je ono što je uradio - kriminal“, prenela je agencija AP.

- To ne znači da će i uspeti da umakne američkom zakonu - upozorava Klinton.

Blokiran u Kini

PEKING - U Kini su blokirani linkovi veb-sajta Vikiliks, a partijski Politbiro je naredio sajberski upad na Gugl.

Na pokušaje pristupa sajtovima wikileaks.org i cablegate. wikileaks.org pojavljuje se poruka da je konekcija resetovana.

To je standardna poruka kada internet stranice blokiraju kineske vlasti, zadužene za rigoroznu kontrolu sadržaja plasiranih na Internetu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.