I Kini preti terorizam

Izvor: Politika, 22.Nov.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Kini preti terorizam

Članstvo Srbije u EU ne samo da je korisno za vaš sopstveni prosperitet nego će doprineti i razvoju odnosa Kine sa Srbijom i EU

– Srbija je uticajna zemlja na zapadnom Balkanu i važan partner Kine u Evropi. Od uspostavljanja kinesko-srpskog strateškog partnerstva, odnosi između Kine i Srbije se neprekidno unapređuju. Srbija aktivno učestvuje u mehanizmu saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i pokazala je spremnost za zajedničku realizaciju inicijative „Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pojas, jedan put” sa Kinom – kaže za „Politiku” ambasador Kine Li Mančang uoči sutrašnjeg puta premijera Aleksandra Vučića u Peking, gde će se sresti sa najvišim zvaničnicima ove države, predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećangom.

Šta će biti najvažnije teme razgovora srpskog premijera i vašeg predsednika?

Tokom posete razgovaraće se o konsolidaciji kinesko-srpskog tradicionalnog prijateljstva, proširenju bilateralne pragmatične saradnje i unapređenju daljeg razvoja kinesko-srpskog strateškog partnerstva. Ekonomska saradnja je jedna do najvažnijih tema. Srpska strana pozdravlja učešće kineskih preduzeća u saradnji oko projekata u oblasti energije, saobraćaja i infrastrukture i otvaranje fabrika u Srbiji. Projekat izgradnje pruge Beograd–Budimpešta i drugi veliki projekti dobro se razvijaju. Dva lidera će tokom posete razgovarati i o pomenutoj saradnji kako bi mogli da postignu konkretne rezultate u tim projektima.

Šta bi još moglo da se učini da bi ta saradnja bila bolja?

Osim u političkoj i ekonomskoj oblasti, ima velikog prostora za unapređenje saradnje u kulturi, prosveti, nauci i tehnologiji, poljoprivredi, turizmu… Različiti oblici lokalne saradnja takođe bi mogli da budu važan sastavni deo bilateralnih odnosa. Sa zadovoljstvom primećujemo da naša saradnja u ovim oblastima napreduje. Odličan primer je saradnja u kulturnoj oblasti. Kulturna razmena i saradnja dve zemlje sve je intenzivnija i raznovrsnija – od koncerata, filmskih festivala, prikazivanja kineskih borilačkih veština i drugih aktivnosti do organizovanja izložbi nematerijalne kulturne baštine, dramskih performansa…

Da li se može reći da Kina preko Srbije ulazi u Evropsku uniju?

Mi poštujemo izbor srpskog naroda za put razvoja i podržavamo evrointegracije Srbije. .

Kina je podržala Srbiju u Unesku i usprotivila se ulasku Kosova u ovu organizaciju. Da li biste uložili veto ukoliko bi neko zatražio da se Kosovo primi u Ujedinjene nacije?

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, ceni posvećenost i nastojanje Srbije da se političkim putem rešavaju pitanja u vezi s Kosovom. Kineska strana dosledno smatra da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN važan pravni osnov za rešavanje pitanja Kosova i čvrsto podržava ideju da odgovorne strane, u okviru relevantnih rezolucija SB UN i putem dijaloga i pregovora, nađu prihvatljiva i odgovarajuća rešenja.

Doneli ste odluku da se pridružite Rusiji u borbi protiv terorizma.

Kini preti terorizam i ona se protiv njega dosledno bori. Nedavno je kineski državljanin Fan Jinghui otet i pogubljen od strane ekstremista Islamske države. Nakon što je gospodin Fan otet nadležni organi Kine su odmah pokrenuli mehanizme za hitne slučajeve i preduzeli sve napore u akciji spasavanja. Međutim, teroristička organizacija ignoriše ljudsku savest i moral i ipak je brutalno ubila Fan Jinghuija. Mi najoštrije osuđujemo ovaj zločin. Kineska strana se zalaže da se u borbu protiv terorizma potpuno uključe i koordinišu je Ujedinjene nacije. Sve zemlje treba da oforme zajednički front u borbi protiv terorizma. Jačanje saradnje sa međunarodnom zajednicom jeste važan pravac Kine u budućoj borbi protiv terorizma.

Odlučili ste da se angažujete i na sirijskom ratištu, poslali ste tamo nosač aviona. Jeste li već počeli sa delovanjem protiv Islamske države?

Informacije koje ste dobili nisu tačne. Problem Sirije je vrlo komplikovan. Nakon izbijanja ove krize, kineska strana se uvek zalagala za to da se sve zemlje usredsrede na političko rešenje problema Sirije. Kineska strana je učinila pozitivne napore u podsticanju mirovnih pregovora. Ona je iznela neke ideje za rešenje ovog pitanja, čija je suštinska stvar da se sirijske partije podstaknu na prekid vatre, da se u najkraćem mogućem roku sprovede inkluzivni politički dijalog i politička tranzicija i ojača humanitarna pomoć međunarodne zajednice. Mi podržavamo međunarodnu zajednicu u sprovođenju sveobuhvatne saradnje u pogledu borbe protiv terorizma u Siriji.

Da li strahujete od odmazde terorista poput one u Parizu? 

Ja verujem da se nijedna zemlja na svetu, uključujući Kinu, niti bilo koji narod ne boje terorizma. Terorizam je zajednički neprijatelj čovečanstva. Kina se čvrsto protivi svim oblicima terorizma i čvrsto se bori protiv svih nasilnih terorističkih zločina koji narušavaju samu osnovu ljudske civilizacije. Mi ćemo sa međunarodnom zajednicom dalje nastaviti jačanje saradnje u borbi protiv terorizma, radi očuvanja svetskog mira.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.