Hirošima, godina 62.

Izvor: B92, 06.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hirošima, godina 62.

Hirošima, 1945: Bomba...

Hirošima, Beč -- Na današnji dan pre 62 godine američki vojni avion bacio na japanski grad Hirošimu prvu atomsku bombu, od koje je poginulo 140.000 ljudi.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je danas u Hirošimi da je njegova zemlja posvećena ukidanju nuklearnog oružja i politici nuklearnog razoružavanja. Oko 40.000 preživelih, stanovnika i posetilaca okupilo se na nultoj tački grada kako bi minutom ćutanja odali počast žrtvama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Japan se 62 godine od Drugog svetskog rata nalazi na putu globalnog mira. Tragedije Hirošime i Nagasakija ne smeju nikada biti ponovljene nigde na svetu", rekao je Abe u govoru u Parku mira u Hirošimi.

"Preuzećemo inicijativu u međunarodnoj zajednici i posvetićemo se ukidanju nuklearnog naoružanja i realizaciji mira", dodao je on.

Ovogodišnje obeležavanje bombarovanja održava se u osetljivom trenutku za Japan. Severna Koreja je u oktobru prošle godine izvršila prvu nuklearnu probu što je podstaklo neke japanske političare da nagoveste da bi Tokio trebalo makar da razmotri razvoj nuklearne tehnologije.

"Globalno razoružanje"

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer pozvao je u nedelju sve zemlje sveta da se odreknu nuklearnog oružja, navodeći da je globalno razoružanje jedini mogući odgovor na pretnju koju predstavlja širenje nuklearnog oružja.

"Glavno pitanje ne sme biti ko ima pravo da poseduje atomsku bombu. Jedina istinska zaštita od nuklearne katastrofe je kompletna eliminacija celokupnog nuklearnog oružja", rekao je Guzenbauer.

Njihovi komentari podstakli su Abea i druge visoke zvaničnike da Japan ne odustaje od svojih dugogodišnjih principa da ne poseduje, razvija ili pristaje na nuklearno oružje na svom tlu.

Gradonačelnik Hirošime Tadatoši Akiba pozvao je danas vladu da se pridržava Ustava koji odbacuje ratnu politiku.

"Japanska vlada mora pokorno da uči na iskustvima porodica žrtava atomske bombe i usvoji njihovu filozofiju. Vlada je odgovorna za slanje poruke svetu. Japanska vlada bi trebalo da sledi ustav koji propoveda mir i da jasno kaže ne pogrešnoj i zastareloj politici SAD-a", rekao je Akiba.

...i posledice

Podsetimo, posada američkog aviona "enola gej" 6. avgusta 1945. godine ispustila je bombu "Mali dečak". Procenjuje se da je snaga bombe bila ekvivalentna eksploziji 15 kilotona eksploziva TNT. Procenjuje se da je neposredno u eksploziji poginulo oko 70.000 ljudi, dok je oko 70 odsto građevina potpuno uništeno. U narednim mesecima od posledica povreda i radijacije umrlo je više od 60.000 ljudi.

Bomba "Mali dečak" bila je rezultat višegodišnjeg napora da se u okviru "Projekta Mehnetn" proizvede nuklearno oružje. U okviru tog projekta američka vojska je okupila tadašnje istaknute fizičare i matematičare kako bi pretekla nacističku Nemačku u proizvodnji nuklearnog oružja.

Američka vojska je tri dana posle bombardovanja Hirošime bacila atomsku bombu i na japanski grad Nagasaki.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.