Izvor: B92, 15.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja i u Sankt Peterburgu

Sankt Peterburg -- Oko 100 osoba je uhapšeno u današnjem sukobu specijalnih snaga i učesnika opozicionog "Marša nezadovoljstva" u Sankt Peterburgu.

Do sukoba je došlo nakon završetka mitinga, a među povređenima ima i novinara i slučajnih prolaznika, navodi radio Eho Moskve, dodajući da su specijalci napali demonstrante bez povoda. RIA Novosti, međutim navodi da je grupa demonstranata koja je nosila zastave Nacional-boljševičke partije, nakon mitinga pokušala da na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << silu prođe kroz policijski kordon, posle čega je nastala tuča.

Izveštač Eha Moskve navodi da su u tuči povređena i uhapšena najmanje tri novinara, koje je policija udarala palicama u glavu.

Današnjim skupom, učesnici su želeli da izraze nezadovoljstvo politikom predsednika Vladimira Putina, kao i učesnici jučerašnjeg skupa u Moskvi.

Tada je privedeno više od 250 ljudi, među kojima i jedan od opozicinih lidera Gari Kasparov, koji je kažnjen za organizovanje nedozvoljenog mitinga, sa 1.000 rubalja. I Kasparov i drugi učesnici mitinga pušteni su u subotu uveče.

U subotu, više stotina demonstranata, među kojima je bivši svetski šampion u šahu Gari Kasparov, privedeno je u Moskvi dok su pokušavali da se priključe mitingu koji su vlasti zabranile. Svi su uveče pušteni.

Kasparov koji je i jedan od lidera opozicije, izjavio je da se bori protiv "režima koji se ne plaši da prolije krv".

Aktuelni ruski zvaničnici ne bi "ustuknuli ni pred kakvom akcijom" koja bi im omogućila da ostanu na vlasti, ocenio je Kasparov u intervjuu francuskom listu "Žurnal di dimanš" pre nego što je u subotu priveden.

Saradnica Garija Kasparova, Marina Litvinovič, ispričala je da je, zajedno sa još osam ljudi, privedena u Sankt Peterburgu po izlasku iz voza koji je stigao iz Moskve.

"Zaustavljeni smo po izlasku iz voza. Rečeno nam je da ima veze sa demonstracijama", izjavila je radiju Eho Moskve. "Zvanično, radilo se o kontroli identiteta, ali posle su nam rekli da nas traže. Nisu kazali zašto."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.