Haos na Bosforu

Izvor: Politika, 16.Jul.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos na Bosforu

Rekonstrukcija mosta „Fatih” preko koga je dnevno prolazilo 250.000 vozila

Hiljade vozačau Istanbulu danima je suočeno sa haosom zbog rekonstrukcije mosta „Fatih sultan Mehmet” na kome je, zbog radova, zatvoreno nekoliko traka, pa se na prelaz jednog od dva mosta preko Bosfora čeka i više od pet sati.

Građani su ogorčeni pogotovo kada je jedan list objavio fotografiju na kojoj se vidi kako gradonačelnik Kadir Topbaš uživa na godišnjem odmoru u rodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << provinciji Artvin.

On je posle toga, po hitnom postupku, usvojio vanredne mere: povećao je broj naplatnih rampi, uveo ograničenja za kamione i autobuse i povećao broj ambulantnih kola pošto mnogi vozači padaju u nesvest zbog tropskih vrućina.

Sve to nije rešilo muke žitelja 15-milionskog Istanbula kao i stranaca koji letuju u Antaliji, Bodrumu i drugim mestima na anadolijskoj obali Mediterana ili putuju ka zemljama Bliskog istoka.

Morao je da interveniše i premijer Tajip Erdogan rekavši da će prelazak preko mosta u vreme rekonstrukcije biti besplatan kako se ne bi gubilo vreme i stvarale gužve zbog plaćanja putarine.

Na moreuzu koji razdvaja dva kontinenta postoje dva mosta: 1973.je podignut „Bosfor”, a 1988. „Fatih sultan Mehmet”.Preko njih u špicu dnevno prođe i 250.000 vozila.

Stručnjaci su procenili da je most „Fatih” zbog preopterećenosti počeo da popušta i da treba zameniti sajle koje nose mamutsku konstrukciju u rasponu od preko hiljadu metara.

Radovi koji su počeli u junu trebalo bi da se okončaju do 17. septembra, a iduće godine planira se opravka „Bosfora”.

Nagli razvoj drumskog saobraćaja potvrdio je da su dva mosta preko Bosfora već postali „usko grlo” između Evrope i Azije. Stručnjaci su se sporili oko toga šta je pravo rešenje: treći most ili podvodni tunel poput onog ispod Lamanša.

Vlada je konačno prelomila. „Mi ćemo hitno graditi novi most koji će biti završen za dve godine”, obećava premijer Erdogan. Most će biti dug 1.275 metara i po prvim računicama koštaće 2,5 milijardi dolara.

V.Lalić

objavljeno: 17.07.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.