Izvor: B92, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorbačov osnovao partiju

Moskva -- Mihail Gorbačov danas je osnovao novi socijaldemokratski pokret koji će, kako kaže, raditi na očuvanju demokratskih vrednosti u Rusiji.

"Polažemo svoje nade u ono što čini predsednik Putin", rekao je Gorbačov na konstituvnom kongresu Unije socijaldemokrata održanom danas u Moskvi. Gorbačov je ukazao, međutim, na "negativne tendencije" u Rusiji, poput "suženog javnog političkog života", "pritisaka vlasti na civilno društvo", nedovoljne političke utakmice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među strankama i "izobličenja principa podele vlasti".

U govoru, punom paradoksa, kako navodi AFP, Gorbačov je pohvalio Putina, jer je odlučio da poštuje Ustav i odbio da se kandiduje za treći mandat i pored brojnih pritisaka.

"To je vrlo važno iz ugla demokratije", istakao je Gorbačov, poslednji sovjetski predsednik i pokretač "perestrojke".

On je dodao da će se novoosnovani pokret boriti za "vlast, ali samo za vlast duha".

Unija socijaldemokrata neće učestvovati na parlamentarnim izborima u Rusiji, zakazanim za 2. decembar, pošto je rok za predaju lista kandidata istekao 17. oktobra.

Gorbačov je rekao novinarima da ne namerava da se kandiduje na predsedničkim izborima u martu 2008. godine.

U znatno oštrijem govoru na kongresu, bivši gradonačelnii Moskve i liberal Gavril Popov je rekao da su socijaldemokrate u Rusiji "pretrpele veliki poraz", pošto ne učestvuju na izborina.

"Nismo rekli ni reč kada je vlast ukinula izbore za guvernere... ćutali smo i" posle usvajanja izmena izbornog zakona koji je štetio malim partijama, rekao je Popov.

"Čemu onda služi takva partija?", upitao je on i osudio "duh pomirenja".

Gorbačov, koji je 1985. godine pokrenuo proces reformi i otvaranja Sovjetskog Saveza, poznat pod imenom "perestrojka", ne uživa

popularnost u Rusiji, u kojoj ga mnogi smatraju odgovornim za raspad SSSR-a 1991. godine, i nema značajniju ulogu u ruskom političkom životu.

On je 2001. godine osnovao Socijaldemokratsku partiju, ali ona nije ostvarila veći uspeh.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.