Izvor: B92, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost u Evropskoj uniji

Berlin -- Građani Nemačke najdeblji u Evropskoj uniji, bolesno gojazno 75,4 odsto muškaraca i 58,9 odsto žena.

Bolesna gojaznost se, zavisno do izvora, definiše kao težina 20 ili 30 odsto veća od normalne za određenu visinu, uzrast i pol. Mediji citiraju rezultate studije Međunarodne asocijacije za proučavanje gojaznosti, prema kojoj su, posle Nemaca, na listi najdebljih u EU Britanci, Kiprani, Česi i Finci.

Ipak, najveći udeo bolesno gojaznih je u Grčkoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u studiji.

Najvitkiji su Italijani, Francuzi, Danci, Šveđani i Holanđani.

Profesor Univerziteta u Minhenu Bertold Bolecko je za Zidojče cajtung izjavio da su Nemci i Česi "najvrednije pivopije", pri čemu "pivo samo daje dodatne kalorije, a ne izaziva osećaj sitosti".

U studiji se ukazuje i na to da se 60 odsto građana Nemačke nedovoljno kreće.

Svetska zdravstvena organizacija ustanovila je da je bolesna gojaznost poprimila karakter epidemije i ubrojala je u 10 najvećih rizika po zdravlje.

U razvijenim zapadnim zemljama godišnje oko 2,6 miliona ljudi umire od posledica bolesne gojaznosti.

Nedavno je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da je za lečenje bolesti koje pored ostalog nastaju i zbog preterane telesne težine, kao što su dijabetes, srčana i oboljenja zglobova, u Nemačkoj 2003. potrošeno više od 73 milijarde evra.

Posebno je tada istaknuto da u Nemačkoj dva miliona dece ima preteranu telesnu težinu, od čega 800.000 pati od bolesne gojaznosti koja se naziva i adipozitas.

Od 1993. do 2004. udeo predebelih među nemačkom decom povećan je skoro 30 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.