Francuska u neizvesnosti

Izvor: B92, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska u neizvesnosti

Pariz -- U nedelju se održava prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj. Kandidati sinoć održali poslednje skupove pred izbornu tišinu.

Sve ankete pokazuju da će sledećih pet godina Francusku predvoditi ili kandidat desnog centra Nikola Sarkozi ili kandidatkinja socijalista Segolen Roajal. Ipak, trećina birača u Francuskoj je neopredeljena, pa se izbori smatraju najneizvesnijim u poslednjih 25 godina.

Ako niko od kandidata u nedelju ne osvoji više od 50 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glasova, dva prvoplasirana će snage odmeriti u drugom krugu, dve nedelje kasnije.

Kandidat vladajuće Širakove partije Nikola Sarkozi, prema istraživanjima, ima podršku 29 odsto birača. Dosadašnji ministar policije kod pristalica ima reputaciju odlučnog i sposobnog čoveka, a kod protivnika prekog i beskrupuloznog čoveka. Kaže da je etiketa nacionaliste i bezdušnog policajca koju mu lepe protivnici zapravo zamena teza.

"Biću srećan ako se politika vrati svojoj pravoj, prirodnoj funkciji, foruma za debatu u kojoj se izražava mišljenje. Da pričamo o francuskom identitetu a da nas ne etiketiraju kao nacionaliste, da nas ne zovu rasistima zato što kažemo da je neophodno kontrolisati imigraciju, da nas ne zovu protekcionistima zato što govorimo o zaštiti imovine. Hoćemo da pričamo o svakodnevnim problemima naroda", kaže Sarkozi.

Njegova glavna protivnica je Segolen Roajal, kandidatkinja socijalista, koja, po anketama, uživa podršku 25 odsto birača. Nju masovno podržavaju Sarkozijevi protivnici skloni levici. Ona ima mekši stav prema imigrantima i socijalnoj politici pod geslom "Svi smo Francuzi", ali kritičari smatraju da nije usredsređena i da je njena kampanja opšta i rasplinuta.

"Znate mojih sedam tačaka. To su ekonomski rast, smanjenje troškova, obrazovanje, socijalna zaštita, zaštita okoline, borba protiv svih vidova nasilja i borba za odgovarajuće mesto Francuske u Evropi i svetu", kaže ona.

Oba favorita optužuju trećeplasiranog u anketama, kandidata centra Fransoa Bajrua, da pomaže protivničkom taboru. Bajru pokušava da vodi politiku trećeg puta, između levice i desnice. Međutim, analitičari ističu da Bajruovi birači pre svega glasaju protiv, po njima, brutalnog Sarkozija i nepouzdane Segolen Roajal.

Svi su ipak saglasni da, ko god bude izabran, neće imati lak posao jer će ga sačekati najveća stopa nezaposlenosti u Zapadnoj Evropi, privredna stagnacija i veliki javni dug.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.