Egipat: Može protest, ali do 10 osoba

Izvor: Vesti-online.com, 25.Nov.2013, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: Može protest, ali do 10 osoba

Egipatski prelazni predsednik Adli Mansur zabranio je javna okupljanja više od 10 ljudi bez prethodnog vladinog odobrenja, propisavši visoke novčane i zatvorske kazne za prekršioce. Znači, ne možete u grad sa 12 prijatelja! U stvari, možete - platićete kaznu i završiti u zatvoru, ali vi svakako probajte da objasnite da ste samo krenuli na večeru/piće.

Da bi sprečili potencijalne proteste, doneli su nova pravila: Nema nikakvih javnih okupljanja više od 10 ljudi, bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << najave  

Zakon, čiji cilj je da se obuzdaju skoro stalni protesti koji potresaju Egipat praktično od zbacivanja bivšeg lidera Hosnija Mubaraka u februaru 2011, osudile su grupe za zaštitu ljudskih prava i aktivisti, navodeći da je njegov cilj da se uguši opozicija, dozvoli policijska represija i daju ogromna ovlašćenja bezbednosnim zvaničnicima.

 

Vlasti, koje uživaju podršku vojske, predložile su taj zakon u oktobru, a Mansur je danas odobrio blago izmenjenu verziju tog predloga, u kojoj je uklonjena zabrana "sedećih" protesta i deo kojim se kriminalizuje "uvreda države".

 

Prema novom zakonu, biće potrebno da se tri dana unapred najave protesti. Njime se daje obaveštajnim agencijama ovlašćenje da zabrane bilo koje proteste ili javna okupljanja, uključujući i političke mitinge tokom izborne kampanje, ako prete da ugroze javnu bezbednost i red.

 

Novim zakonom su takođe zabranjena okupljanja na verskim mestima, što su uobičajena mesta za protestna okupljanja u Egiptu, i koja često koriste islamističke grupe.

 

Dodaje se i da će policija moći da postepeno koristi silu, uključujući i upotrebu vodenih topova, suzavca i pendreka. Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da zakon daje policiji i pravo da neograničeno koristi sitnu sačmu kako bi ugušila proteste.

 

Za nasilje prilikom protesta propisana je kazna do sedam godina zatvora ili globa od 44.000 dolara, dok je za demonstriranje u blizini i u svetinjama kazna do godinu dana iza rešetaka.

 

Ista kazna određena je i za pokrivanje lica. Ironija? Ipak se radi o zemlji u kojoj mnoge žene nose velove preko lica.

 

Oni koji protestuju bez dozvole moraće da plate 1.500 dolara, što je ogromna suma u Egiptu gde je prosečna plata za zaposlene u javnom sektoru 1.200 egipatskih funti ili 175 dolara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.