EU saučesnik u mučenju

Izvor: Politika, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU saučesnik u mučenju

Traži se istraga o navodnom tajnom zatvoru na Kosovu. – Oštre kritike na račun Havijera Solane

Jedanaest članica Evropske unije znalo je za tajne zatvore američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) širom Evrope i, kad je ta dobro skrivena tajna otkrivena, pokušale su da spreče istragu, saopštio je specijalni komitet Evropskog parlamenta. Italijanski poslanik iz grupe socijalista Klaudio Fava, autor nacrta izveštaja o kojem će svi poslanici EP raspravljati u februaru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izjavio je da su mnoge vlade "pasivno ili aktivno sarađivale" sa CIA. "One su znale", rekao je Fava.

U izveštaju napravljenom na osnovu poverljivih dokumenata i izjava mnogo funkcionera, ali i ljudi čiji je identitet zaštićen, tvrdi se da je preko evropskog vazdušnog prostora izvedeno najmanje 1.245 sumnjivih letova po nalogu CIA. Grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju Sjedinjene Američke Države da su praksu takozvanog vanrednog prebacivanja koristile da bi osumnjičene teroriste ispitivale koristeći metode zabranjene u SAD. Među tim metodama je i tortura.

Komitet Evropskog parlamenta posebno se bavio slučajevima kanadskog državljanina Mahera Arara i nemačkog državljanina Haleda al Masrija. Kanađanina su uhapsile američke vlasti i zatim ga preko jednog aerodroma u Evropi prebacile u Siriju, gde je u zatočeništvu bio mučen godinu dana. Masri je bio zatvoren u Avganistanu od januara do maja 2004, pošto je prethodno bespravno bio lišen slobode u Makedoniji, od 31. decembra 2003. do 23. januara 2004. godine.

Članovi specijalnog komiteta Evropskog parlamenta posetili su nedavno i Makedoniju da bi prikupili više podataka o Masrijevoj sudbini. Zaključeno je da su mere koje su vlasti u Skoplju preduzele da bi istražile taj slučaj "nedovoljne" i osuđeno je odbijanje makedonskih institucija da priznaju da je Masri bio u toj zemlji i da je bio zatvoren pre nego što je predat CIA i prebačen u Avganistan.

U izveštaju se takođe poziva na nastavak istrage o navodnom postojanju tajnog pritvora na Kosovu (verovatno se misli na američku bazu Bondstil) i mogućem učešću Kfora u ilegalnom pritvaranju osumnjičenih za terorizam. Poslanici predlažu da se pred komitet pozove generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer da bi između ostalog razjasnio učešće snaga Sfora i Kfora u ilegalnim hapšenjima, pritvaranjima osumnjičenih terorista i njihovom prebacivanju u ruke CIA. Takođe se traži nastavak istrage o ulozi američkih vojnika u Bosni i Hercegovini u otmici šestorice bosanskih državljana alžirskog porekla i njihovom transferu u bazu u zalivu Gvantanamo na Kubi. Preporučuje se i istraga o mogućem učešću NATO i policije UN u BiH u tom slučaju.

Sve vlade koje su pomenute u izveštaju odbacile su navode, a najžešće su u demantovanju bile Nemačka i Poljska, kojima se pripisuje i najveća krivica. Mnogi tajni letovi CIA bili su obavljeni preko nemačkih aerodroma, odnosno aerodroma u sklopu američkih baza u toj zemlji, a Poljska je optužena da je znala da na njenoj teritoriji postoji tajni zatvor američkih obaveštajaca a da ništa nije uradila da spreči nelegalne aktivnosti. Osim ove dve zemlje, za tajne letove i zatvore znale su još i Austrija, Velika Britanija, Italija, Švedska, Irska, Španija, Portugal, Grčka i Kipar, navodi se u izveštaju.

Na udaru kritika poslanika našao se i Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost. On je tokom svedočenja pred specijalnim komitetom u maju napravio mnogo "propusta" i "poricao je" činjenice, tvrdi se u izveštaju.

Autor izveštaja Klaudio Fava rekao je da su samo Nemačka i Španija adekvatno sarađivale u istrazi, ali nije rekao šta će se desiti posle objavljivanja izveštaja. "Nadležni u EU treba da prihvate svoju odgovornost i da prema onim državama članicama koje su se ogrešile o ljudska prava primeni mere", izjavio je Italijan. Evropski komesar za pravdu Franko Fratini, takođe iz Italije, prethodno je rekao da bi onim državama za koje se utvrdi da su kršile osnovna ljudska prava mogla da se uskrate glasačka prava u institucijama EU. U junu je i Savet Evrope objavio svoj izveštaj u kojem je takođe navedeno da su mnoge evropske zemlje sarađivale sa CIA u nezakonitim radnjama.

V. Radomirović

[objavljeno: 30.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.