Dvanaest megapiksela u džepu

Izvor: Politika, 14.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvanaest megapiksela u džepu

Pored vrlo visoke rezolicje, novi Nikon COOLPIX P5100 donosi nove opcije namenjene najzahtevnijim korisnicima i snažne mogućnosti elektronske korekcije

Kao što smo navikli, novi modeli digitalni fotoaparata zamenjuju stare, pa je COOLPIX P5100 nasledio prethodni P5000 koji smo predstavili pre koliko meseci.

Spolja je teško uočiti razliku: kompaktno i vrlo ergonomično kućište crne boje zajedničko je za oba aparata i kvalitetni objektiv koji zumira 3,5x i ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << optički stabilizator; na poleđini je nepomičan 2,5-inčni ekran, na kojem se slika dobro vidi iz svih pravaca. Alternativa je optičko tražilo sa korekcijom dioptrije.

Međutim, noviteti se kriju unutra: prvi je optički senzor rekordne rezolucije za ovu klasu aparata, od 12 megapiksela. Ovako visoka rezolucija nije uvek neophodna, pa fotoaparat podržava i mnoštvo nižih. Još je zaniljivije to što slike mogu biti raznih formata: 16 : 9 odgovara prikazu na savremenim monitorima i televizorima, 3:2 je u skladu sa standardnim formatima fotopapira, a možete da pravite i kvadratnog oblika, formata 1:1. Po želji slikama se može dodati i crni okvir. Sve rezolucije raspoložive su u tri nivoa komprimovanja.

Kao i drugi digitalni fotoaparati namenjeni naprednim korisnicima, COOLPIX P5100 podržava manuleni režim i prioritete i ručno podešavanje svih uobičajenih parametara. Lako ga mogu koristiti i početnici, a privući će i iskusne ljubitelje crno-bele fotografije, za koju nudu nekoliko digitalnih filtera.

Najveći novitet je, ipak, procesor slike EXPEED koji mu je doneo jednu revolucionarnu mogućnost: uobičajena izobličenja geometrije koja se primećuju na krajnjim područjima žižnih daljina elektronski se koriguju, i to u realnom vremenu – korigovana slika već se vidi na ekranu. Uz to, tehnologija Face Detection je u hardveru, pa on može brzo da prepozna do 12 likova u kadru.

I ostale operacije COOLPIX P5100 obavlja veoma brzo. Procesor dobro kontroliše šum pri visokim vrednostima osetljivosti, pa se sa ovim fotoaparatom može lako slikati u mračnim uslovima: najviša osetljivost u punoj rezoluciji je ISO 2000, a uz smanjenje na pet megapiksela maksimum je ISO 3200. Ako morate da koristite blic, ugrađeni vas neće izneveriti – domet mu je osam metara, a postoji i vruć kontakt za spoljni. Blic je na rapolaganju i u rafalnom režimu: može da okine tri puta bez punjenja, ali visoka rezolucija nameće ograničenja u ovim režimima, bez obzira na to da li se blic koristi.

Video režimi su uobičajni, sa maksimumom u vidu VGA rezolucije sa trideset slika u sekundi, ali COOLPIX P5100 omogućava da filmovi budu i crno-beli ili sepia.

Ovaj fotoaparat će zadovoljiti vrlo probirljive korisnike – pod uslovom da ne insistiraju na velikom zumu. Čak i u tom slučaju, postoji kompromisno rešenje u obliku konverzionih objektiva, ali će u tom slučaju ukupna cena biti visoka. Sa osnovnom cenom od 30.000 dinara, COOLPIX P5100 je vrlo konkurentan: svakako da nije jeftin, ali pruža zaista mnogo za uloženi novac.

-----------------------------------------------------------

Nikon COOLPIX P5100

Rezolucije: širok izbor od 0,3 do 12MP;

razni formati

Video: VGA, 320x240, 160x120, kolor,

crno-beli, sepija

Zum: optički/digitalni 3,5x/4x

Osnovna memorija: 52 MB, unutrašnja

Format memorijskih kartica: SD, SDHC

Baterija: litijum-jonska

Ostalo: stabilizacija slike, elektronska

korekcija izobličenja geometrije

Cena: 29.900 dinara

(www.nikon.com)

Bojan Stanojević

[objavljeno: 15/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.