Izvor: Politika, 08.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dudaković se čudi zbog istrage

Neobjašnjiva sporost Državnog tužilaštva u postupku protiv bivšeg generala armije BiH koji se tereti za ratne zločine

Od našeg stalnog dopisnika

Sarajevo, 7. februara – Dok se javnost u RS čudi sporosti Državnog tužilaštva, kada je u pitanju istraga protiv komandanta Petog korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića, koji se tereti za počinjene ratne zločine, on se u izjavi za "Dnevni avaz", po ko zna koji put, čudi da se istraga protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njega uopšte vodi. Istraga, koju je pre dva dana tokom posete Beogradu pomenuo i glavni tužilac BiH Marinko Jurčević, Dudaković naziva "paradoksom" jer su se on i jedinice kojima je on komandovao borile za BiH. "Ta činjenica mi teško pada", kaže penzionisani general, ali to je "naša stvarnost i spreman sam da se odazovem pozivu države za koju sam se borio".

Dudaković u celini zaobilazi zločine koji su počinjeni nad Srbima pre svega na području Dvora na Uni ali i šire teritorije na kojoj su delovale jedinice kojima je on komandovao. Zaobilazi njemu poznat podatak da je podnesena prijava protiv njega, 18 pripadnika Pete i Sedme brigade kao i mudžahedina Teufika el Harabija iz Saudijske Arabije i to za zločine počinjene na području Dvora, Bihaća, Krupe, Petrovca, Ključa, Cazina, Sanskog Mosta...

O tome je odmah posle rata prikupljena ogromna dokumentacija i predata tužilaštvu, ali sve bi možda pokrila prašina da Alternativna TV iz Banjaluke, početkom septembra prošle godine, nije objavila snimke na kojima se jasno čuju naredbe komandanata tri brigade: pobij, zapali, zakolji. Uz zločine koje su počinile Dudakovićeve jedinice nad srpskim civilima i vojnicima zna se i za zločine nad muslimanima, pripadnicima jedinica Fikreta Abdića, ali i muslimanskim civilima koji su bili krivi samom činjenicom što su se našli na teritoriji koju je kontrolisao Babo, od samog početka rata, "trn u oku Alije Izetbegovića".

Prijavu protiv Dudakovića pre šest meseci podneli su tadašnji čelnici RS – Dragan Čavić i Milorad Dodik, ali na njihova često postavljana pitanja – dokle je došla istraga – iz tužilaštva BiH uvek je stizao isti odgovor – "istraga je u toku, proveravaju se činjenice". Dodik je zatim zaključio da se svesno sa istragom odugovlači i postavio pitanje: "Šta će nam tužilaštvo koje ne radi ili koje ne radi objektivno". Jasno je, rekao je on, da su pripadnici Petog korpusa počinili zločine a tužilaštvo proverava ono što je provereno i dokazano. "Za mnogo lakše slučajeve Državno tužilaštvo u Sarajevu je ekspresno reagovalo, a sada ćuti."

Ćutalo je tada ali i proteklih šest meseci a zatim je prigovoreno medijima da su pogrešno protumačili reči Jurčevića tokom nedavne posete Beogradu, kada je pominjan septembar kao rok za okončanje istrage. Portparol tužilaštva Boris Grubišić kaže da će istraga biti ubrzana jer u martu dolazi još jedan tužilac koji će raditi na "predmetu Dudaković", bez objašnjenja kada bi se istraga mogla privesti kraju. Zakonska obaveza tužilaštva da u roku od šest meseci od podnošenja prijave optužbu prihvati ili odbaci, u slučaju Dudakovića izgleda ne važi. Zato logično pitanje predsednika Vlade RS da ne razume "šta se ovako dugim rokovima hoće uraditi".

Očigledno je da Dudaković ima poseban tretman u tužilaštvu BiH i haškom sudu jer je Udruženje logoraša RS još 1999. dostavilo u Hag svu dokumentaciju o zločinima Petog korpusa, ali je odgovor stigao tek u septembru 2006, posle TV snimaka "Veritasa" objavljenih u Banjaluci, uz obrazloženje da "nisu nadležni jer su dokazi stigli tek sada" i uz preporuku da "slučaj Dudaković" preuzme domaće pravosuđe a tribunal će "pružiti svu logističku podršku".

M. Kapor

[objavljeno: 08.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.