Izvor: B92, 08.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o borbi protiv zagađenja

Sidnej -- Lideri azijsko-pacifičkog regiona postigli na samitu u Sidneju dogovor o borbi za smanjenje zagađenja.

Dogovor je postignut oko "dugoročnih ambicioznih ciljeva" za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, izjavio je premijer Australije Džon Hauard. Neki stručnjaci i aktivisti su, međutim, taj program proglasili za nedelotvoran.

Program su na samitu Organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju usvojili predsednici SAD, Kine, Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i lideri zemalja azijsko-pacifičkog regiona, ali nije određen konkretan cilj za smanjenje emisije štetnih gasova.

S druge strane, program je presedan jer se odnosi na sve članice APEC-a, a mogao bi i da utiče na odluke na godišnjem samitu Ujedinjenih nacija o klimi, u decembru.

Među ciljevima u deklaraciji lidera APEC-a je i onaj o koji kaže da će članice uložiti napore da do 2030. smanje "energetski intenzitet", odnosno količinu energije potrebne za proizvodnju jednog dolara bruto domaćeg proizvoda, najmanje 25 odsto u odnosu na 2005.

Jedini drugi konkretan cilj deklaracije je odluka da do 2020. bude povećana površina šuma u regionu za najmanje 20 miliona hektara, što će biti dovoljno za apsorpciju 11 odsto količine štetnih gasova emitovanih u svetu 2004.

"Važno je povećati i energetsku efikasnost i raznovrsnost energetskih izvora snabdevanja, sve više koristeći obnovljivu energiju", navodi se još u deklaraciji APEC, uz napomenu da i nuklearna energija može da doprinese smanjenju globalnog zagrevanja.

Pomenuti ciljevi nisu obavezujući, pa grupe za zaštitu životne sredine i neki stručnjaci za ekologiju smatraju da dogovor u praksi neće značiti mnogo i da je neambiciozan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.