Disciplinovanje Jadranke Šešelj

Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Disciplinovanje" Jadranke Šešelj

"Moja supruga i moja majka ne pristaju da sarađuju sa istražiteljima", izjavio lider radikala na statusnoj konferenciji u Hagu

Suđenje lideru radikala Vojislavu Šešelju trebalo bi da počne u novembru, ali kao nepremostive prepreke i dalje su finansiranje njegove odbrane i dostavljanje optuženom oslobađajućih i optužujućih dokumenata koja poseduje Tužilaštvo, na srpskom jeziku i na papiru.

Na jučerašnjoj statusnoj konferenciji pretpretresni sudija Žan-Klod >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Antoneti je obavestio Šešelja da je u Sekretarijat tribunala stiglo pismo iz Kancelarije za pravne poslove UN u kojem se kaže da su pravnici UN zauzeli stav da Haški tribunal Šešeljevim savetnicima može da isplati honorare, ali samo ako Šešelj dokaže da sam ne može da ih plaća, kao i da savetnici treba da ispunjavaju određene kriterijume u pogledu stručnosti.

Lider radikala je odgovorio da je pravna služba UN stala na stanovište koje on zastupa skoro četiri i po godine, a to je da Međunarodni sud mora da učestvuje u troškovima njegove odbrane.

Povodom primedbi u vezi sa pravnim savetnicima, Šešelj je rekao da su oni zvanično registrovani u Sekretarijatu tribunala i da su stručni.

Prema Sekretarijatu, Šešelj "nije sarađivao" u utvrđivanju svog imovnog stanja. On , međutim, tvrdi da jeste sarađivao i da je prijavio svoju imovinu još 2003. godine, ali da to nije učinila i njegova porodica.

"Cela moja porodica živi u kući moje majke. Ja nemam svoju kuću, a moja majka sa svojim sestrama i mojom sestrom živi u kući čiji je vlasnik moja žena. Moja supruga i moja majka ne pristaju da sarađuju sa istražiteljima. Pojavio se neki Jovanović, Slovenac. Moja supruga mu je sa balkona rekla da je odvratan kao pojava i da neće sa njim da razgovara... I šta ja tu mogu? Ja tu ne mogu ništa. Ja sam u zatvoru i ne mogu da disciplinujem suprugu. Ja sam ovde zatvoren i ona nije dužna da ispunjava moje naloge. Moja majka takođe neće s njima da razgovara – kaže da nije ni učestvovala u mojim eventualnim zločinima i da mi ne zamera zbog samih zločina nego što ih nisam bolje prikrivao pa da ne mogu da me otkriju", kazao je Šešelj, uz opasku da je to "cinizam" kojim se ona suprotstavlja Sekretarijatu koji radi protivno pravilima.

Šešelj je ranije rekao da je spreman da učestvuje u troškovima svoje odbrane, ali mu je blokiran račun u jednoj njujorškoj banci na kojem ima oko 70.000 američkih dolara.

Tokom rasprave, Šešelj je tvrdio da mu Tužilaštvo još nije dostavilo 207.000 stranica za njega potencijalno oslobađajućih dokumenata. On je ponovio da dokumente neće primiti, ako ne budu na papiru i na srpskom jeziku.

Šešelj je ponovio da će njegova "posebna odbrana" biti zasnovana na tvrdnji da su za sve zločine za koje je on optužen "odgovorne rimske pape Jovan Pavle Drugi i Benedikt Šesnaesti". Podsetio je da je odbranu izložio "u elaboratu na 4.000 stranica" koji je dostavio Tužilaštvu i insistirao da taj dokument bude preveden na engleski jezik.

Sudija Antoneti je sledeću statusnu konferenciju zakazao za 4. jul.

LJ. Milisavljević

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.