Devojčica premlatila ajkulu

Izvor: Glas javnosti, 03.Feb.2010, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica premlatila ajkulu

VELINGTON - Četrnaestogodišnja Novozelanđanka Lidija Vord za dlaku je izbegla smrt u čeljustima morskog psa, čiji je strahovit napad odbila tako što ga je doslovno premlatila daskom za surfovanje, objavila je britanska RTV mreža Bi-Bi-Si u jučerašnjem internet izdanju.

Lidija je novinarima ispričala da ju je ajkula napala u vodama kod plaže Oreti, smeštene nadomak gradića Inverkargil koji se nalazi na jugu zemlje. Morski pas, dug oko metar i po, ustremio se na devojčicu pokušavši >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je ugrize za butinu.

U vodu neće skoro

Majka hrabre četrnaestogodišnjakinje kazala je novinarima da ni Lidija ni njen godinu dana stariji brat, koji je u vreme napada takođe bio u vodi, neće u skorije vreme ni na plažu ni na kupanje. Ovim povodom, naučnici su još jedanput podsetili da su napadi ajkule veoma retki i da više ljudi strada od ujeda pčele i udara groma nego od ove morske nemani.

"Stajala sam", priča Lidija, "u vodi koja mi je jedva dopirala do struka kada sam osetila udar u kuk i videla to veliko, sivo, ljigavo stvorenje koje sam iznova i iznova počela da udaram svojom daskom za surfovanje. Osetila sam da mi se nešto mota oko desne noge, ali nisam osetila nikakav ugriz."

Pošto se odbranila od napada morske zveri i odmah istrčala iz vode, Lidija je pohitala ka ocu i rekla mu šta se dogodilo. "Rekla sam tati šta se desilo i pokazala mu šta sam uradila, a on mi u prvi mah uopšte nije poverovao dok nije video moje surfersko odelo preliveno krvlju koja mi je još tekla iz butine. Kad je to video, odmah mi je poverovao", ispričala je Lidija novozelandskom radiju.

Iako, srećom, nije ozbiljno povređena, Lidija je ipak primljena u bolnicu na kraći oporavak zbog dve dublje rane. Devojčicina majka ispričala je lokalnoj štampi da je Lidija najverovatnije slučajno stala na ajkulu pre no što ju je ova napala.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.