Izvor: B92, 03.Avg.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Depenalizovati korisnike droga

Ženeva -- Švajcarska Federalna kancelarija za zdravstvo razmatra predlog ukidanja krivičnog gonjenja korisnika svih droga, od marihuane do heroina.

"Za feredalne stručnjake, droga je droga, bilo da je legalna ili ilegalna, a to pitanje ponovo otvara debatu o depenalizaciji", preneo je list "Tribun de Ženev".

Predsednik federalne komisije za pitanja vezana za drogu Fransoa van der Lind, izjavio je da korisnici droga ne smeju više biti krivično gonjeni, prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je švajcarska državna televizija TSR.

"Korisnici heroina ne moraju biti kažnjeni krivično zbog svoje zavisnosti, kao što to nisu ni alkoholičari, ili osobe koje zavise od lekova", rekao je lekar Van der Lind.

Federalna komisija za pitanja vezana za drogu zalaže se za te mere još od 1989. godine, ali posle nekoliko neuspeha na referendumima u Švajcarskoj, sada su dobili podršku tri komisije ovlašćene od države.

Međutim, radna grupa pri Kancelariji za zdravstvo tvrdi da nije preporučila legalizaciju neke od droga, jer "ne radi na tom nivou".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.