Izvor: Politika, 07.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratija tortilje

Neobična razlika od osamdeset hiljada glasova u korist Kalderona podstiče na ponovno prebrojavanje svih 40 miliona listića TRAGOM VESTI
Ponovno prebrojavanje zapisnika sa više od 130.000 glasačkih mesta u Meksiku, gde je u nedelju glasalo više od 40 miliona ljudi za novog predsednika, unelo je dodatnu konfuziju među duboko podeljenim Meksikancima. Poput meksičke nacionalne palačinke od kukuruznog brašna, tortilja se okretala nepredvidljivo na jednu ili drugu stranu, uz rastuću >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sumnju da neko iz pozadine ipak vuče odlučujuće poteze o tome koje će lice staviti na žeravicu.
Po poslednjim vestima pred zatvaranje ovog izdanja, proamerički harvardski đak, konzervativac Felipe Kalderon, kandidat vladajuće Partije nacionalne akcije, za dlaku je (desetina jednog procenta) nadjačao levičarskog kandidata, nekadašnjeg gradonačelnika Meksiko Sitija Lopesa Obradora. Prednost od oko osamdeset hiljada glasova zabeležena je tek u večernjim časovima, dok je čitavog dana, naprotiv, vodio Obrador, i to sa mnogo komotnijom razlikom od oko milion birača. Mnogi su iz ovog obrta u finišu izvukli zaključke da je na neki način Federalna izborna komisija pokušala da potvrdi svoje prvobitne rezultate po kojima je još u ponedeljak proglašeno da Kalderon vodi. U meksičkim predsedničkim izborima inače nema drugog kruga, već predsednik postaje onaj koji na izborima dobije najviše glasova.
Obradoru, međutim, ostaje još jedna zakonska instanca – da traži ponovno prebrojavanje svih 40 miliona glasačkih listića, otvaranje svih izbornih kutija, koje se sada čuvaju u federalnoj izbornoj instituciji. Na ovaj potez on će se, kako iz njegove stranke poručuju, odlučiti radi mira i demokratije u zemlji kojom je čitavih sedam decenija pre Visentea Foksa monopolski vladala samo jedna stranka.
Zapadne agencije prenose reči trenutnog pobednika Kalderona, da su ovo bili najčistiji izbori u istoriji Meksika, što su potvrdili i strani posmatrači, ali da je poruka Meksikanaca obojici kandidata jasna. Kalderon je u ekskluzivnom intervjuu agenciji AP obećao da će u buduću vladu svakako uključiti i levičarskog kandidata Obradora jer – "vreme je za pomirenje i jedinstvo".
Latinoamerički listovi i agencije mnogo veću pažnju posvećuju "izbornim prevarama" za koje se tvrdi da ih je bilo na pretek. Pominju se milioni glasova koji su nestali ili nisu uzeti u obzir, kao i dvostruko prebrojavanje pojedinih listića. Pojedine kutije koje su zbog sumnjivih zapisnika ovom prilikom otvorene pokazale su sasvim drugu sliku od one koja je zapisana u izveštajima. Šta će se tek desiti ako Obrador zahteva otvaranje i prebrojavanje svih listića, kako se očekuje i kako najavljuju njegovi najbliži saradnici. Oni kažu da bi se ovaj poduži proces tražio i da je Obrador ostao u tesnom vođstvu, radi potrebe da se narod uveri u čistotu demokratskog procesa.
Obrt koji je nastupio pri kraju prekjučerašnjeg dana Kalderon opet objašnjava na svoj način. Nečijom odlukom prvo su se prebrojavali zapisnici iz lokacija poznatih po uporištima Obradora, a tek onda su pristigli rezultati iz bogatijih krajeva koji pretežno glasaju za Kalderona.
Oglasio se i misteriozni potkomandant Markos, vođa meksičke gerile, takozvanih zapatista, koji je prethodno pozvao svoje mnogobrojne pobornike da ignorišu izbore kao izmišljotinu za zamajavanje sirotinje i priredio iznenađenje dana. On tvrdi da je izborna prevara, kako bi se sprečio dolazak Obradora na vlast, "orkestrirana iz vrha vlasti". Sadašnji predsednik Visente Foks, koji podržava Kalderona, naredio je, po Markosu, da se između milion i milion i po glasova rezerviše i pripoji njegovom ljubimcu. Potkomandant Markos kaže da je ovo "obelodanio" iz moralnih razloga, iako je njegova gerila protiv bilo kakvih izbora.
Nema dokaza, kako to obično biva u zemljama sa velikom geografskom širinom, ali malim demokratskim iskustvom, ni za jednu tezu: ni za pobedu, ni za poraz, ni za prevaru. Kao da je Meksiko zaista na putu da ponovo broji, pa makar trajalo dugo – koliko trajalo.

Zorana Šuvaković

[objavljeno: 07.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.