Da li je žrtva prva napala?

Izvor: Vesti-online.com, 28.Maj.2011, 03:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je žrtva prva napala?

Bajker "Komančera", u ono vreme njihov predsednik Mahmud Havi, optužen za ubistvo na sidnejskom aerodromu, u stvari je bio napadnut od strane žrtve, rečeno je na Vrhovnom sudu NSW.

Havi je jedan od šestorice iz istog kluba kojima je počelo suđenje za ubistvo 29-godišnjeg Entonija Zervasa, brata Pitera Zervasa, člana rivalske grupe "Anđeli pakla".

Sudu je rečeno da je slučajni susret članova dve suprotstavljene grupe na domaćem letu iz Melburna 2009. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << doveo do fatalne gužve. Obe strane su, kako se tvrdi, pozvale pojačanja.

Filip Dan QC, koji zastupa Havija, rekao je da je između klubova postojalo neprijateljstvo i da "se prihvata da su razmenjene reči" između Havija i predsednika "Anđela pakla" Dereka Vainohua, kad su se iskrcali iz aviona.

- Ovde je tema za ocenu da li se radilo o pretnji kao na školskom dvorištu ili su te reči podrazumevale nešto drugo - kazao je barister na početku svoje reči u četvrtak.

Ostali bajkeri "Komančera" kojima se sudi jesu Fares Abunader, Išmail Eken, Zoran Kisačanin, Kristijan Menzis i Usama Potrus, svi optuženi za ubistvo. Iz rivalske grupe, "Anđeo pakla" Dejvid Padovan suočen je sa optužbom za izazivanje gužve. Svi oni izjasnili su se da nisu krivi.

Za vreme sukoba, Zervas je pretrpeo ozbiljne povrede glave, uključujući slomljenu lobanju, kao i ubode oštrim predmetom, rekla je tužilac Natali Adams, u svojoj uvodnoj reči u sredu. On je bio udaran nogama i šakama, kao i metalnim šipkama. Napadan je i dok je ležao na tlu.

Gospodin Dan je pozvao porotu da ostavi po strani bilo kakvu predrasudu koju bi mogla da ima prema članovima motociklističke bande i da bude oprezna pri donošenju zaključaka.

Suđenje u Paramati koje vodi sudija Robert Alen Halme, moguće će trajati šest meseci.

I pravni zastupnici ostalih optuženih izneli su da oni poriču da su krivi za ubistvo.

Džon Straton, advokat Kristijana Menzisa kazao je da njegov klijent "glatko odbacuje" da je Zervasa udario šipkom, dok Džejms Trevalion koji zastupa Abunadera kaže da ovaj žrtvu nije izbo, udario nogom ili rukom. Abunader takođe poriče da je rekao 'zakucao sam ga' kad je bežao sa lica mesta.

Ekenov barister, Filip Jang SC, rekao je da je njegov klijent "jednostavno bio u odvojenoj čarki" .

Ron Drajels koji brani Potrusa, rekao je da optuženi "nije išao da se bije" i da je "bio udaren i oboren na zemlju" pre nego što je pobegao.

Džon Gordon, branilac Zorana Kisačanina, naveo je da nema dokaza da je njegov klijent na bilo koji način učestvovao sa nožem, bokserom ili kojim drugim oružjem".

- Ko bi pri zdravom razumu išao na aerodrom da počini krivično delo takve prirode - pitao je advokat.

Havi je navodno rekao Vainohuu: "Zašto ne dođeš na mirovne razgovore (između klubova)?".

Došlo je do prepirke, ali nije trajala dugo i niko nije bio povređen, naveo je gospodin Dan. Koji trenutak kasnije, fatalna tuča je počela.

- Ozbiljno pitanje za ovaj slučaj je, ili će biti, da li je "Komančero" dojurio i napao "Anđele pakla", ili su "Anđeli pakla" krenuli napred prema "Komančeru" - kazao je on. - Tužba tvrdi da su lovili Zervasa. Odbrana kaže da je Zervas jurio u napad. U dvorani za dolaske (putnika), gospodin Zervas napao je Havija i tužba je počela od pogrešnog traga.

Gospodin Dan je kazao i da je pitanje za porotu da li je Havi napadnut makazama ili nožem. Po njegovim rečima, ispod noktiju na Zervasovim prstima nađeni su tragovi Havijevog DNK. Policija je našla nož, bokser i drvenu palicu na licu mesta, ali ni jedan od predmeta nije na sebi imao Havijeve otiske prstiju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.