Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: "Projektil nije bio ruski"

Moskva -- Ruska istraga pokazala da vojska te zemlje nije mogla da ispali raketu na Gruziju, kaže ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Čurkin je optužio Tbilisi da je namerno izazvao "politički cunami". Gruzija optužuje Rusiju da je izvršila "čin agresije" kada je 6. avgusta ruski avion ispalio raketu u blizini gruzijskog grada Tsitelubanija, a incident je izazvao zaoštravanje odnosa između dve zemlje.

Saopštavajući rezultate ruske istrage sprovedene 16. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i 17. avgusta na mestu incidenta, ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama optužio je Gruziju da je ometala istragu u toj zemlji i da je čak sakrila mesto na kojem je oružje nađeno.

"Gruzija je popunila i poravnala rupu", rekao je Čurkin novinarima, i dodao da je jedan od pronađenih delova rakete imao oznake na engleskom jeziku.

Ambasador Rusije u UN kazao je da je u ruskoj vojsci "upotreba komponenti proizvedenih u inostranstvu zabranjena" i da je "ruskim pilotima čak zabranjeno da nose švajcarske satove".

Stručnjaci iz SAD, Švedske, Letonije i Litvanije saopštili su da su njihove istrage pokazale da je ruski avion odgovoran za taj incident.

Oni su utvrdili da je ispaljena raketa KH-58 ruske proizvodnje i da gruzijsko vazduhoplovstvo nema takvo naoružanje, niti avione koji mogu da ispaljuju takve projektile.

Čurkin je, međutim, optužio grupu tih stručnjaka da nije pokušala da stupi u kontakt sa ruskim ekspertima.

On je naveo da su gruzijske vlasti pokazale ruskim istražiteljima delove za koje su rekli da su delovi neeksplodirane ruske rakete KH-58, ali da su samo tri fragmenta projektila pripadala toj vrsti rakete, dok su ostali imali oznake drugačijeg projektila.

Rusija je blokirala raspravu u Savetu bezbednosti UN, koju je zatražila Gruzija. Čurkin je rekao da mirovne snage UN u toj oblasti nemaju nezavisne informacije i da zbog toga nema osnova za pokretanje rasprave u Savetu bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.