Cene hrane vrtoglavo rastu

Izvor: B92, 05.Jan.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene hrane vrtoglavo rastu

Raste cena goriva

London -- Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, globalne cene hrane dostigle su prošlog meseca do sada nezabeležen nivo.

Razlog tome je rast cena šećera, žitarica, nafte i prerađevina od mesa. Oboren je rekord iz 2008. godine, kada je nagli rast cena hrane doveo do nereda u više zemalja.

Istovremeno, Međunarodna agencija za energiju upozorila je da postoji opasnost da se ponovi finansijska kriza iz 2008, pošto je cena nafte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opasno porasla.

Glavni ekonomista te agencije Fatih Birol rekao je BBC-ju da se svet bliži, kako se izrazio, "katastrofalnim okolnostima iz 2008. godine":

"Visoka cena nafte odigrala je 2008. godine značajnu ulogu time što je oslabila trgovinske bilanse mnogih zemalja, i umanjila prihode kompanija i domaćinstava. Tada je, da podsetim, posečna cena nafte iznosila 90 dolara, kolika je i danas", upozorenje je glavnog ekonomiste Međunarodne agencije za energiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.