Izvor: B92, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čad: Evropljani i trgovina decom?

Pariz -- Sedamnaest Evropljana u pritvoru u Čadu čeka optužnicu zbog sumnje u pokušaj trgovine decom i ljudskim organima.

Evropljani, od kojih devet Francuza, nalaze se u pritvoru u Čadu u očekivanju optužnice zbog navodnog pokušaja da ilegalno prevezu u Francusku 103 deteta iz istočnog Čada. Predsednik Čada optužio je Francuze da su hteli da decu predaju mreži pedofila i trgovaca ljudskim organima.

Francuske vlasti su oštro osudile akcije francuske nevladine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacije Zojina barka, koju vlasti u Čadu optužuju za pokušaj otmice dece, prenose danas francuski mediji.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi ocenio je juče operaciju nevladine organizacije ilegalnom i neodgovornom, posle telefonskog razgovora s predsednikom Čada Idrisom Debijem.

U Ministarstvu spoljnih poslova Francuske navode da su francuske vlasti, pogotovo njene diplomatske službe, sve učinile kako bi sprečile operaciju te organizacije i da su upozoreni druga ministarstva, diplomatska predstavništva Francuske u svetu, porodice i sudovi.

Predstavnici Zojine barke, koji su u pritvoru zbog pokušaja prebacivanja 103 deteta iz Čada i Darfura, brane se da nisu imali nikakvu zabranu i da im je glavni cilj bio da prebace siročad iz zona u kojima su im ugroženi životi, navodeći da su mnoga deca bolesna.

Predstavnici Uneska u Čadu su, međutim, izjavili da veliki broj te dece ima roditelje i da su u dobrom zdravstvenom stanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.