Bučkovski čestitao Grujevskom

Izvor: Politika, 07.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bučkovski čestitao Grujevskom

Druga je dosadašnja vladajuća koalicija "Za Makedoniju zajedno", a treća Demokratska unija za integraciju Alija Ahmetija

SKOPLJE – Opoziciona koalicija "Za bolju Makedoniju", koju predvodi stranka VMRO-DPMNE Nikole Grujevskog, pobedila je na 5. parlamentarnim izborima u Makedoniji posle osamostaljenja, potvrdila je juče Državna izborna komisija u Skoplju.

Za osvajanje pozicija u jednodomnom Sobranju (skupštini), sa ukupno 120 poslanika, ta koalicija je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na osnovu obrađenog 99,4 odsto izbornog materijala, osvojila 32,46 odsto glasova. Pobedničkom bloku taj procenat poverenja građana, najverovatnije, obezbeđuje 44 poslanička mandata.

Druga je dosadašnja vladajuća koalicija "Za Makedoniju zajedno", na čelu sa Socijaldemokratskim savezom lidera i premijera Vlade Bučkovskog, sa osvojenih 23,33 odsto glasova, i, najverovatnije – 32 poslanika.

Na trećem mestu je Demokratska unija za integraciju Alija Ahmetija, sa 12,23 odsto glasova i 18 mandata. Slede Demokratska partija Albanaca Arbena Džaferija, sa 7,5 odsto glasova i 11 poslanika, potom VMRO– narodna Ljupča Georgijevskog sa 6,11 i Nova socijaldemokratska partija Tita Petkovskog sa 6,09 odsto glasova i šest poslanika.

Sa "kvotom" koja garantuje po jedno poslaničko mesto, u parlament su se, najverovatnije, "kvalifikovali" i kandidati Demokratske obnove Makedonije, Partije ekonomske obnove i Partije evropske budućnosti.

Da li će se to i potvrditi, znaće se posle konačnog utvrđivanje poslaničkih mandata primenom takozvane Dontove metode.

Bučkovski je čestitao pobedu Grujevskom i priznao da je većinsko poverenje građana prevagnulo – opoziciji.

Uprkos porazu, on je rekao da je organizovanjem fer i demokratskih izbora "pobedila Makedonija" sticanjem novog kvaliteta na putu prema proklamovanim evropskim i evroatlantskim integracijama, članstvu u Evropskoj uniji i NATO.

U iščekivanju ocena međunarodnih posmatrača, rukovodstva svih stranaka koje su učestvovale u izbornom procesu, izbore su generalno ocenila kao fer i demokratske, uprkos izvesnim propustima, slabostima i incidentima registrovanim u Skoplju, Tetovu, Gostivaru i Kičevu, posebno u sredinama sa većinskim albanskim stanovništvom.

(Tanjug)

[objavljeno: 07.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.