Brod ozloglašenog imena

Izvor: RTS, 07.Feb.2015, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brod ozloglašenog imena

Brod koji je nosio isto ime kao nacistički ratni zločinac preimenovan je nakon protesta Jevreja.
Posle protesta grupe Jevreja, holandsko-švajcasko brodogradište objavilo je da će promeniti naziv velikog broda koji je nosio isto ime kao osuđeni nacista, piše AP.

Brod Peter Šelte dobio je ime po ocu Edvarda Herema, osnivača i predsednika "Olsiz grupe" (Allseas Group SA).
Peter >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Šelte Herema smatra se pionirom brodskog inženjeringa koji je pomagao otvaranje naftnog istraživanja u Severnom moru.
Ali grupe Jevreja u Holandiji i Britaniji pozvale su na promenu imena, navodeći da podseća na Šaltea Herema, oficira ozloglašenih SS jedinica za vreme Drugog svetskog rata, koji je osuđen za ratne zločine.
"Olsiz grupa" navodi da je zbog "raširene reakcije" Edvard Herema najavio da će promeniti naziv plovila.
"Nismo nameravali nikoga da uvredimo", navela je kompanija u saopštenju, ne navodeći novo ime kompanije.
"Predivno, predivne vesti. Popravili ste mi dan", rekla je Ester Voet iz holandske grupe Jevreja CIDI, kada je čula za promenu imena.
Brod, dugačak 382 metra, godinama je bio poznat po svom imenu, ali je izazvao velike proteste kada je brod prošlog meseca stigao u Roterdam.
Grupa, koja je lobirala da se ime promeni, navela je u saopštenju da su "zadovoljni zbog odluke o promeni imena plovila".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.