Izvor: B92, 07.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braun: Ne bacajte hranu

Britanski premijer Gordon Braun zatražio je od svojih zemljaka da ne bacaju hranu i tako doprinesu smanjenju rastućih troškova života.

Braun je podsetio da "nepotrebne" kupovine izazvaiju poskupljenje hrane. On je apelovao na svoje zemljake da unapred planiraju obroke i pravilno čuvaju hranu, prenosi Bi-Bi-Si.

Jedna studija britanske vlade ukazuje da se u ovoj zemlji svake godine baci 4,1 milion tona savršeno ispravne hrane, što po porodici predstavlja nepotreban >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godišnje trošak od 420 funti.

Britanci na hranu troše devet odsto prihoda, pri čemu deset procenata najsiromašnijih stanovnika troši 15, a najbogatijih 10 odsto sedam procenata od ukupnih prihoda.

Strudija vladinih stručnjaka pokazuje, osim toga, da britanske porodice prosečno nedeljno bace hrane u vrednosti osam funti.

Najsiromašnije britanske porodice proporcionalno više troše od bogatih na osnovne prehrambene proizvode, kao što su mleko, jaja i hleb, koji su tokom ove godine najviše poskupeli.

Britanska ministarka za prirodnu sredinu Hilari Ben kaže da postoji kompleksna međuzavisnost između toga šta i koliko kupujemo i koliko bacamo, klimatskih promena i uticaja na zdravlje ljudi.

Predstavnica ekološke organizacije Prijatelji zemlje Kirtana Čandrasekaran ukazuje da je rešavanje pitanja bacanja hrane važno, ali da predstavlja samo deo rešenja.

Ona se zalaže za promenu politike na sektoru biogoriva i međunarodne trgovine.

Čandrasekaran naglašava da ima sve više dokaza da su biogoriva štetna za prirodnu sredinu, jer pogoršavaju klimatske promene i doprinose smanjenju površina pod šumama.

Portparol britanskih liberala Stiv Veb tvrdi da je problem bacanja hrane između ostalog i posledica propusta britanske vlade koja ne vodi strožiju politiku prema moćnim lancima trgovine.

Supermarketi doprinose, prema mišljenju Veba, bacanju hrane svojim prevelikim pakovanjima, neprilagođenim sve većem procentu samačkih domaćinstava u Britaniji. Osim toga, i u prodaji lako kvarljive hrane česte se akcije "kupiš jedan, dobiješ dva".

Da nisu samo bogate zemlje odgovorne za bacanje hrane, ukazuje podatak iz pomenutog izveštaja britanske vlade da u zemljama u razvoju do 40 odsto proizvedene hrane može da propadne pre nego što se potroši zbog neadekvatne prerade, skladištenja i transporta.

Kriza hrane će, inače, na tekućem samitu grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8), od 7. do 9. jula u Japanu, biti jedna od glavnih tema, a afrički kontinent biće u žiži interesovanja.

Afrički lideri će pokušati da ubede članice G8 da realizuju planove da se do 2050. pomoć u hrani - namenjena pre svega crnom kontinentu - udvostruči.

Britanski premijer je izjavio da će se samit G8 baviti pitanjem kako da Afrika ostvari svoj veliki potencijal u proizvodnji hrane.

"Voleli bismo da vidimo da se proizvodnja ključnih (prehrambenih) proizvoda u Africi u narednih pet do 10 godina udvostruči", kaže Braun.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Braun traži da se prestane s bacanjem hrane

Izvor: Blic, 07.Jul.2008

Britanski premijer Gordon Braun zatražio je od svojih zemljaka da ne bacaju hranu i tako doprinesu smanjenju rastućih troškova života, preneo je BBC. ..Braun je podsetio da "nepotrebne" kupovine izazivaju poskupljenje hrane. On je apelovao na svoje zemljake da unapred planiraju obroke i pravilno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.