Braun traži da se prestane s bacanjem hrane

Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braun traži da se prestane s bacanjem hrane

Britanski premijer Gordon Braun zatražio je od svojih zemljaka da ne bacaju hranu i tako doprinesu smanjenju rastućih troškova života, preneo je BBC.

Braun je podsetio da "nepotrebne" kupovine izazivaju poskupljenje hrane. On je apelovao na svoje zemljake da unapred planiraju obroke i pravilno čuvaju hranu. Jedna studija britanske vlade ukazuje da se u ovoj zemlji svake godine baci 4,1 milion tona savršeno ispravne hrane, što po porodici predstavlja nepotreban godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trošak od 420 funti.

Britanci na hranu troše devet odsto prihoda, pri čemu deset procenata najsiromašnijih stanovnika troši 15, a najbogatijih 10 odsto sedam procenata od ukupnih prihoda. Strudija vladinih stručnjaka pokazuje, osim toga, da britanske porodice prosečno nedeljno bace hrane u vrednosti osam funti.

Najsiromašnije britanske porodice proporcionalno više troše od bogatih na osnovne prehrambene proizvode, kao što su mleko, jaja i hleb, koji su tokom ove godine najviše poskupeli.

Britanska ministarka za prirodnu sredinu Hilari Ben kaže da postoji kompleksna međuzavisnost između toga šta i koliko kupujemo i koliko bacamo, klimatskih promena i uticaja na zdravlje ljudi. Portparol britanskih liberala Stiv Veb tvrdi da je problem bacanja hrane između ostalog i posledica propusta britanske vlade koja ne vodi strožiju politiku prema moćnim lancima trgovine. Supermarketi doprinose, prema mišljenju Veba, bacanju hrane svojim prevelikim pakovanjima, neprilagođenim sve većem procentu samačkih domaćinstava u Britaniji. Osim toga, i u prodaji lako kvarljive hrane česte se akcije "kupiš jedan, dobiješ dva".

Da nisu samo bogate zemlje odgovorne za bacanje hrane, ukazuje podatak iz pomenutog izveštaja britanske vlade da u zemljama u razvoju do 40 odsto proizvedene hrane može da propadne pre nego što se potroši zbog neadekvatne prerade, skladištenja i transporta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.