Bler bio upozoren na Irak

Izvor: B92, Tanjug, 17.Jan.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler bio upozoren na Irak

Toni Bler (FoNet, arhiva)

London -- Šef britanske diplomatije u vladi Tonija Blera Džek Stro 2002. je upozorio premijera da su argumenti u prilog intervencije u Iraku sumnjivi, piše "Tajms".

Taj list objavio je pismo koje je Stro poslao Bleru deset dana pre nego što se tadašnji britanski premijer sastao s američkim predsednikom Džordžom Bušem u Teksasu u aprilu 2002 - oko godinu dana pre vojne intervencije u Iraku koju su predvodile SAD.

U pismu Stro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenjuje da "neće biti garancija za bolju budućnost Iraka, čak i ako sa vlasti bude uklonjen Sadam Husein".

Britanski list je Stroovom pismu posvetio i jedan od redakcijskih komentara, pod naslovom "Pa zašto onda niste podneli ostavku gospodine Stro?".

Poruke tadašnjeg šefa diplomatije "nisu mogle da budu jasnije", jer je upozorio premijera da poseta američkim predsedniku sadrži "visok rizik i malu moguću dobit" za Britaniju, piše "Tajms".

List podseća da je pravna osnova za napad na Irak bila sporna, jer u to vreme nije bilo pouzdanih dokaza o vezi između Iraka i napada na Ameriku od 11. septembra 2001, a bila je u toku i "frustrirajuća" potraga za Sadamovim oružjem za masovno uništavanje, za koje se ispostavilo da nije postojalo.

Stro je ostao na položaju još tri godine pre nego što je posle izbora prešao iz ministarstva inostranih poslova na mesto vođe poslaničkog kluba vladajućih Laburista u donjem domu britanskog parlamenta, a zatim na mesto ministra pravde, naveo je list, a preneo BBC.

Bler, koji je bio premijer celu deceniju od 1997. godine, naredio je da 45 000 britanskih vojnika učestvuje u invaziji, predvođenoj SAD, na Irak 2003. sa ciljem svrgavanja Huseina.

Bivši britanski premijer će se pojaviti krajem januara ili početkom februara pred anketnim odborom koji vodi istragu o učešću Britanije u ratu u Iraku.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Toni Bler bio upozoren na Irak

Izvor: Blic, 17.Jan.2010

Šef britanske diplomatije u vladi Tonija Blera Džek Stro 2002. je upozorio premijera da su argumenti u prilog intervencije u Iraku sumnjivi, piše "Tajms"...Taj list objavio je pismo koje je Stro poslao Bleru deset dana pre nego što se tadašnji britanski premijer sastao s američkim predsednikom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.