Izvor: Politika, 19.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bi-Bi-Si otpušta 2.500 ljudi

Zaposleni prete štrajkom, a rukovodstvo obrazlaže meru manjkom u budžetu zbog nedovoljnog povećanja pretplate za građane Prema izveštajima agencija
London - Pošto se zamerio kraljici, a nizom afera i građanima koji ga finansiraju, Britanski javni servis ušao je u sukob i sa zaposlenima, koji prete štrajkom zbog najavljenog otpuštanja.

Generalni direktor korporacije Mark Tompson juče je zvanično objavio da će 2.500 radnika (od ukupno 26.000) biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << otpušteno zbog manjka u budžetu od dve milijarde funti u periodu od šest godina, koji je rezultat nedovoljnog povećanja pretplate. Od ukupnog broja otpušenih, 700 će biti raspoređeno na nova radna mesta unutar kuće, obećao je Tompson.

U budžet Bi-Bi-Sija sliva se isključivo novac od pretplate, dok se reklamni program uopšte ne emituje. Pretplata na godišnjem nivou iznosi 135 funti za prijemnik u boji i plaća ga 25 miliona domaćinstava nezavisno od broja aparata. U januaru je sa vladom postignut dogovor o godišnjem povećanju pretplate za tri odsto, što znači da bi do 2012. trebalo da dostigne više od 150 funti.

Zaposleni i sindikati upozorili su da će opasti kvalitet i obim produkcije, a ostrvski mediji prenose da će posledice osetiti i popularni Bi-Bi-Sijev sajt sa vestima, koji mesečno poseti 35 miliona korisnika iz celog sveta.

Juče je, međutim, saopšteno, da je upravni odbor dao saglasnost za emitovanje reklamnog sadržaja na tom sajtu, sa obrazloženjem da bi to bio posredan doprinos posetilaca iz inostranstva, jer oni ne plaćaju nikakvu pretplatu.

Bi-Bi-Si sa svojih osam nacionalnih kanala, 10 nacionalnih i 40 lokalnih radio-stanica ubedljivo dominira na britanskoj medijskoj sceni. Plan kresanja troškova značiće i smanjenje produkcije za 10 odsto, što će dovesti do češćih repriza. Najteže će biti pogođena redakcija u Londonu i odeljenja koja prave dokumentarce, saopštila je kuća.

Posmatrači ocenjuju da je ovo najveća kriza Britanskog javnog servisa od 2003, kada je korporacija optužila vladu da je naduvala priču o iračkom oružju za masovno uništenje. Tada su se javnost i štampa stavili na stranu Bi-Bi-Sija.

Međutim, u međuvremenu su se nizale afere zbog kojih je ovaj servis, za mnoge simbol dobrog, nezavisnog novinarstva, izgubio poverenje građana. Kulminaciju je predstavljala najava serijala o kraljici Elizabeti ovog leta, u kojoj je navedeno da je kraljica pobegla sa snimanja sa slavnom fotografkinjom Eni Lebovic.

Posle fijaska sa kraljicom usledila su pokunjena izvinjenja, a početkom ovog meseca je pala i jedna ostavka.

Takođe, velika blamaža je bila dugogodišnja emisija za decu u kojoj su gledaoci birali ime za jedno mače, da bi ga na kraju zaposleni nazvali "Soks", a ne "Kuki", kako su glasali gledaoci. Tu su i redovne primedbe gledalaca na dužinu sukanja voditeljki, na voditelje u džinsu i slično, što je omiljena tema domaće štampe.

Neki od najuticajnijih novinara, poput Džeremija Paksmana i Džona Hamfrisa, javno su se poslednjih meseci izjašnjavali protiv politike otpuštanja, pa je predsednik upravnog odbora Bi-Bi-Sija ser Majkl Lajons morao da ih opomene da se ne mešaju u javnu debatu.

Britanski sindikati novinara protive se otpuštanju, koje bi moglo da izazove seriju štrajkova u predbožićnom periodu, piše na sajtu Bi-Bi-Sija. Sindikati su besni zbog činjenice da je rukovodstvo već poslalo zaposlenima predlog o dobrovoljnom odlasku, što ocenjuju kao "neprijateljski čin".

Promene neće uticati na Bi-Bi-Si Vorld, međunarodni kanal koji 24 časa emituje vesti u 200 zemalja i finansira se komercijalno.

Pojedini britanski analitičari medija smatraju da se diže "mnogo buke ni oko čega", jer korporacija ima ogromnu sreću da dobija garantovani prihod u vreme žestoke konkurencije u digitalnoj, multimedijalnoj eri. Ima i onih koji veruju da bi Bi-Bi-Si trebalo drugačije da organizuje smanjen budžet i da umesto otpuštanja, koja će se odraziti na vesti kao okosnicu programa, ukine neke nedavno pokrenute digitalne kanale.

J. K.



[objavljeno: 19.10.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.