Bagram u rukama Avganistanaca

Izvor: RTS, 10.Sep.2012, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bagram u rukama Avganistanaca

SAD predale Avganistanu kontrolu nad kontroverznim zatvorom Bagram, uprkos neslaganjima dve strane oko sudbine nekoliko stotina zatvorenika.

Američki zvaničnici predali su danas avganistanskim vlastima formalnu kontrolu nad zatvorom Bagram u kojem se nalazi više hiljada talibana i osumnjičenih za terorizam.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai pozdravio je predaju kontrole nad jedinim velikim zatvorom u toj zemlji kojim su upravljale SAD, smatrajući da to predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pobedu za avganistanski suverenitet.

Svečana predaja kontrole održana je u zatvoru, koji se nalazi pored američkog aerodroma u Bagramu, severno od Kabula.

SAD su već predale Avganistanu kontrolu nad većinom od više od 3.000 zatvorenika pre 9. marta, kada je potpisan sporazum o prenosu uprave. Vašington je nedavno suspendovao transfer novih zatvorenika, verovatno zbog neslaganja s Kabulom, koji dovodi u pitanje dugotrajno pritvaranje osumnjičenih bez podizanja optužnice.

Do sada su Amerikanci predali 3.082 zatvorenika, a posle dogovora iz marta i dalje traje proces predaje 600 zatvorenika.

Vojska SAD će zadržati 50 neavganistanskih zatvorenika na koje se ne odnosi sporazum, a koji će biti smešteni u malom delu zatvora kojim će upravljati Amerikanci. Veruje se da među njima ima Pakistanaca i drugih stranaca uhvaćenih u Avganistanu ili prebačenih u Bagram iz drugih zemalja.

Amerikanci strahuju da će avganistanske vlasti jednostavno pustiti neke zatvorenike.  Bagram je često izazivao kontroverzu, kao kada je ove godine više stotina primeraka Kurana i drugog verskog materijala iz zatvorske bibiloteke izneto i spaljeno. Događaj je izazvao seriju antiameričkih protesta širom Avganistana, u kojima je poginulo šest američkih vojnika.

SAD i njihovi saveznici postepeno povlače svoje vojnike iz Avganistana i očekuje se da će odgovornost za bezbednost u zemlji avganistanske snage u potpunosti preuzeti do kraja 2014. godine.

Pretnje princu Hariju

Talibani u Avganistanu su zapretili da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi oteli ili ubili britanskog princa Harija, koji je stigao prošle sedmice u Avganistan, gde će pilotirati borbenim helikopterom tipa "apač".

Unuk kraljice Elizabete raspoređen je na četiri meseca u Avganistanu, u vojnom kampu "Bastion", u provinciji Helmand, gde će učestvovati u borbama protiv talibanskih ekstremista, prenela je agencija Rojters.

"Upotrebićemo svu našu moć da ga se otarasimo, ili ćemo ga ubiti ili oteti", rekao je portparol talibana Zabihulan Mudžahid.

Mudžahid je dodao da je talibanskim komandantima u Helmandu rečeno da urade sve što mogu da bi ga (princa) eliminisali.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.