BNP osudila objavljivanje spiska članova

Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BNP osudila objavljivanje spiska članova

Britanska nacionalna partija (BNP), stranka ekstremne desnice, juče je osudila objavljivanje spiska njenih članova na Internetu, među kojima su i neki pripadnici policije, iako im je zakonom zabranjeno članstvo u toj partiji, prenosi Beta.

Lista sadrži imena više od 10.000 članova BNP, kao i njihove profesije, adrese i brojeve telefona.

Zasnovana na spisku članova iz 2007. godine, ta lista je „uglavnom ispravna“, iako su neka imena dodata, objavila je ta partija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na svom sajtu.

Na listi su imena i nekih pripadnika policije, iako im je članstvo zabranjeno zakonom iz 2004. godine.

„To uopšte nije saglasno s našim zadatkom da promovišemo jednakost u skladu sa zakonom o rasnim odnosima“, rekao je portparol Udruženja pripadnika policije (Apco).

Prema spisku, koji je objavljen na blogu i zatim povučen, među članovima BNP je veći broj profesora i pripadnika vojske, što nije zakonom zabranjenom, ali se smatra da je u suprotnosti sa zvaničnom britanskom politikom multikulturalnosti.

Lider BNP Nik Grifin najavio je da će ta stranka uložiti žalbu i optužio „laburistički režim“ za taj „podli čin zastrašivanja“.

Grifin je rekao za Bi-Bi-Si da spisak pokazuje da tipičan član BNP nije „skinhed-propalitet“.

„Ovo će nam, u stvari, koristiti u našem pregrupisavanju, s obzirom na to da partiju čine obični Britanci iz svih slojeva društva“, dodao je on.

BNP ne uživa veću podršku među biračima i nema poslanika ni u britanskom ni u Evropskom parlamentu.

Ta stranka je na prethodnim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji 2005. godine osvojila samo 0,7 odsto glasova, a na izborima za Evropski parlament 2004. godine 4,9 odsto glasova.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.