Arktik se topi

Izvor: Vostok.rs, 05.Maj.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arktik se topi

05.05.2011. - More može da se podigne za metar i po

Ledovi na Arktiku tope se brže nego što se prognoziralo. Već u ovom veku nivo Svetskog mora može da se podigne za metar i po. Do takvog zaključka došli su eksperti međunarodnog Programa za monitoring i ocenu stanja na Arktiku.

Između ostalog, naučnici su podeljeni: jednis amtraju da je za topljenje ledova i zagrevanje klime kriv čovek, čija industrijska proizvodnja pogubno utiče na ekologiju. Drugi smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da u procesima koji se beleže nema ničeg neobičnog. Za vreme postojanje Zemlje ledovi su se topili stotinama puta. Oni su okretali oekanske struje, provocirajući pri tome promene klime. Stari ledovi su nestajali, pro tome su se na drugim mestima pojavljivali novi lednici. Tako je reč o procesu promene reljefa zemljine kugle koji čovek ne može da kontroliše. I čak ako se masovno izbacivanje ugljen-dioksida u atomsferu smanji, prosečne temperature vazduha krajem veka će se podići za 3-6 stepeni Celzijusovih. Govori naučnik-okeanolog, zamenik direktora Naučno-istraživačkog instituta Arktika i Antarktika Vladimir Sokolov.

Uticaj čoveka prilično je lokalan i uglavnom još nedovoljan da bi se delovalo na procese sličnih razmera.

Umanjenje severne ledene kape planete uopšte ne znači da će se pod vodom naći ostrva i obalke zone, podvlači naučnik.

Kao primer uzmite kofu vode, dajte joj da se smrzne. Videćete da se nivo supstance u njoj povećao na račun toga što je led lakši od vode. A kada se led otopi, nivo će se vratiti u najboljem slučaju na prethodno stanje. Najverovatnije će biti manji, zato što će deo vode ispariti. Tako i otapanje morskih ledova neće dovesti do povećanja nivoa Svetskog mora. Do povećanja nivoa svetskog mora može da dovede samo otapanje ledova Grenlanda i Antarktika.

Pravde radi treba istaći da se Antarktik za sada drži čvrsto, a Grenlad je proces otapanja ledova već dotakao. U potpunosti led tamo neće nestati, uveren je Vladimir Sokolov. Pošto u tim krajevima sunce se po pola godine ne diže nad horizontom i formiranje ledenog pokrivača prosto je neizbežno.

Što se tiče letnjeg perioda, zaista, sada svake godine od leda se oslobađa sve veći deo Severnog Ledenog okeana. I ako uobičajeni prirodni proces to narušava, sa tačke gledišta uštede čovečanstvo je na dobitku. Između ostalog, prolazak Severnim pomorskim putem ne zahteva stalno praćenje ledolomaca, što bitno smanjuje cenu prevoza.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/kamome/cc-by-nc

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.