Izvor: B92, 01.Apr.2009, 00:38 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Amerikanci vole slanu hranu
Čikago -- Ljudi u SAD koriste preko dva puta više soli nego što je preporučeno, zbog čega su izloženi povećanom riziku od visokog pritiska, infarkta i šloga.
U američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da je oko 70 odsto Amerikanaca u visoko rizičnoj grupi od navedenih oboljenja, a većina od njih konzumira gotovo 3.500 miligrama soli dnevno, umesto ispod 1.500 miligrama, koliko bi za njih bilo korisno.
Dr Dejvid Labart, iz Centra za kontrolu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prevenciju, ističe da ljudi koji usvoje način ishrane sa smanjenim sadržajem soli, a povećanim unosom kalijuma i kalcijuma, mogu da poboljšaju svoj krvni pritisak i na taj način smanje rizik od infarkta i šloga.