Abramovič sve  niže na listi najbogatijih Rusa

Izvor: Blic, 19.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abramovič sve niže na listi najbogatijih Rusa

Ni milijarda dolara više nije dovoljna da bi se dospelo na listu najbogatijih ljudi u Rusiji - čak deset milijardera nije uspelo da se probije na godišnju listu sto najbogatijih koju pravi rusko izdanje časopisa „Forbs". Listom suvereno vlada Oleg Deripaska, koji kontroliše ujedinjenu kompaniju „Ruski aluminijum" („Rusal") sa bogatstvom od 28,6 milijardi dolara - čak 11,8 milijardi dolara više nego što je imao prošle godine.

Deripaska je s prvog mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potisnuo vlasnika Fudbalskog kluba Čelsi Romana Abramoviča, koji je pao na treće mesto. Između njih se, na drugom mestu, nalazi Aleksej Mordašov, većinski vlasnik „Severstalja", najvećeg ruskog proizvođača čelika.

„Posle bankrotstva 'Jukosa’ i jačanja pozicija države u energetskom sektoru, možete na prste jedne ruke nabrojati milijardere koji su se obogatili zahvaljujući nafti i gasu", ističe Maksim Kašulinski, urednik ruskog izdanja „Forbsa". „Najveće bogatstvo je sada koncentrisano u sektoru metalurgije, finansija i nekretnina."

Mordašov je najviše profitirao među ruskim bogatašima pošto je svoje bogatstvo povećao za 12,4 milijarde dolara, tako da je sada težak 24,5 milijardi. Abramovič se nalazi na trećem mestu sa 24,3 milijarde, dok je na četvrtom mestu još jedan magnat u sektoru čelika - Vladimir Lisin, vlasnik „Novolipeckog metalurškog kombinata" sa 23,9 milijardi dolara.

U saopštenju „Forbsa" se kaže da najbogatijih sto Rusa imaju zajedno 522 milijarde dolara - 3,8 puta više nego što je bio ukupan iznos imovine ruskih bogataša 2004. kad je prvi put objavljen spisak najbogatijih Rusa.

Rusija danas ima 110 milijardera, 50 više nego pre godinu dana. Nova ličnost na visokom mestu među najbogatijim Rusima zove se Genadij Timčenko, suvlasnik „Gunvora" sa sedištem u Švajcarskoj, danas najvećeg ruskog izvoznika nafte. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 2,5 milijardi dolara. Prošle godine „Gunvor" je demantovao informaciju da je Vladimir Putin, ruski predsednik, krajnji vlasnik kompanije, ali je potvrdio da su Putin i Timčenko prijatelji.

Svi ruski milijarderi umeju da žive na visokoj nozi. Sulejman Kerimov, na primer, koji je investirao u „Gasprom", ima jahtu dugačku 90 metara s helidromom i svoj „boing 737". Rustam Tariko poseduje dve čuvene marke votke i smatra se jednim od najboljih organizatora žurki u svetskom džet-setu. Na dobrotvornoj aukciju on je dao skoro 500.000 dolara za pravo da nadene ime retkoj vrsti orhideje sa Madagaskara.

Ruski tajkuni daju neverovatne sume za kuće u Americi; aukcijske kuće „Sotbi" i „Kristi" se utrkuju koja će pre da se probije na rusko tržište, dok trgovci jahtama satima proučavaju spiskove ruskih bogataša.

Milijarderi poslanici

Rusija se ove godine po broju milijardera nalazi na drugom mestu u svetu, ali kada je reč o bogatašima u strukturama vlasti, nema joj ravnog. Dvanaest milijardera, čije bogatstvo iznosi ukupno 41 milijardu dolara, danas sedi u poslaničkim klupama. Među poslanicima se ističe bankarski magnat Sulejman Kerimov (42), težak 17,5 milijardi. Tu je i Gleb Fetisov (41), čije se bogatstvo procenjuje na 3,9 milijardi dolara. Slede Sergej Pugačov (45), bankar sa dve milijarde; Farhad Ahmedov (52), temperamentni osnivač „Severgasa" sa 1,4 milijarde, i Dmitrij Ananjev (41), koji je zaradio 2,3 milijarde dolara prodajući softver.

Pet najbogatijih Rusa

1. Oleg Deripaska 28,6 milijardi dolara

2. Aleksej Mordašov 24,5 milijardi dolara

3. Roman Abramovič 24,3 milijarde dolara

4. Vladimir Lisin 23,9 milijardi dolara

5. Mihail Prohorov 22,6 milijardi dolara"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.