Zbog vređanja Srba Kirbi mora da ode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2015, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog vređanja Srba Kirbi mora da ode

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je ambasador SAD Majkl Kirbi izjavom da su "Srbi pomalo šizofreni" uvredio svakog stanovnika Srbije, a Srpska radikalna stranka upozorava da mešanje američkog ambasadora Majkla Kirbija u politički i ekonomski život Srbije postaje nepodnošljivo.  Međutim, premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da je "saglasan sa svakom rečju" koju je ambasador Kirbi juče izgovorio, "osim sa onim lepim rečima koje je izgovorio o njemu."
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi nastavlja da vređa Srbe, time nipodaštavajući ne samo međunarodne konvencije već i gostoprimstvo koje mu je u Srbiji ukazano", naveo je u pisanoj izjavi predsednik saveta resornih odbora DSS-a Aleksandar Popović.

Kirbi je juče za TV B92 pored ostalog rekao da se premijer Srbije Aleksandar Vučić trudi da vodi zemlju napred ka Evropskoj uniji, ali da su "Srbi pomalo šizofrenični" i da ih "srce vuče ka Istoku, dok ih, istovremeno, glava usmerava ka Zapadu".

Popović je naveo da su SAD rasturile Jugoslaviju, pomogle Hrvatskoj da izvrši etničko čišćenje u operaciji "Oluja", zasipale kasetnim bombama bolnice u Srbiji, zaprašivale osiromašenim uranom Srbiju, pokušale da otmu deo teritorije države Srbije...

"Vi i Vaša zemlja ste poslednji koji imaju pravo da narod koji ste dva puta u prošlom veku bombardovali, narod čiju državu rasturate, narod kome ste doneli epidemiju kancera, vređate", naveo je Popović i ocenio da je "šizofreno" kada Kirbi kaže da je prijatelj Srbije.

SRS: Vrhunac bezobrazluka Majkla Kirbija

SRS ocenjuje da je "vrhunac bezobrazluka" Majkla Kirbija njegova izjava na televiziji sa nacionalnom frekvencijom da su Srbi "šizofren narod" i smatra da preko ove uvrede ne sme da se pređe.

Srpska radikalna stranka zahteva da nadležni organi režima izdaju demarš i da od Sjedinjenih Američkih Država zahtevaju da odmah povuku ambasadora Kirbija iz Srbije zbog uvrede koju je izrekao celom srpskom narodu.

"Podanički odnos predstavnika režima prema ovom službeniku američke ambasade je ponižavajući za svakog časnog građanina Srbije", kaže se u saopštenju SRS.

Vučić: Saglasan sam sa svakom rečju koju je juče izgovorio, osim sa onim lepim rečima koje je o meni izgovorio

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je saglasan s izjavom američkog ambasadora Majkla Kirbija da je Srbija u šizofrenoj situaciji te da srpski premijer treba da pomiri "emocionalno dobar odnos građana Srbije prema Rusiji i njihovu želju da žive kao u Evropi".

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji u Vladi Srbije, negirao da je Kirbi rekao da su Srbi šizofren narod, već je, kako je naveo, rekao da se nalazimo u "pomalo šizofrenoj situaciji gde imamo emocionalno dobar odnos prema Rusima, dok s druge strane želimo da živimo kao u Evropi".

"Saglasan sam sa svakom rečju koju je juče izgovorio, osim sa onim lepim rečima koje je o meni izgovorio. Uvek više volim da slušam B92 i N1 kada o meni govore, nego kada govori Majkl Kribi. Kirbi mnogo lepo govori u odnosu na njih", rekao je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.