Vimbldon - trava znak raspoznavanja

Izvor: B92, 03.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vimbldon - trava znak raspoznavanja



Vimbldon se ne smatra najpopularnijim teniskim turnirom samo zbog tradicije, prestiža, i brojnih legendi koje su ovde započele blistave karijere. Glavni razlog tolikoj popularnosti je što jedini među ' Gren slemovima koristi prirodnu podlogu - travu.

Nekada je to bila omiljena podloga, kako gledaoca, tako i tenisera. A danas je jedna od najkomplikovanijih, i čak kontraverznijih teniskih tema...

Interesantno je da Vimbldon nije oduvek bio jedini 'travnati' >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gren slem. Sve do 1975, 'US Open' se takođe igrao na travi, tada su organizatori pronašli jednostavniju (i za održavanje zgodniju) podlogu nalik gumi - koja se i do dana današnjeg koristi. Australijen Open je malo duže negovao travu, do 1986. godine, a onda su i oni prešli na tvrdu podlogu. Naravno iz istih razloga kao i Amerikanci.

Od kraja dvadesetog veka do danas, čelnici Vimbldona vodili su veliku bitku sa Svetskom teniskom federacijom i sa samim igračima oko pitanja trave. Teniska federacija smatra da je to veoma neisplativa podloga, opasna za igrače, da ne priliči vremenskim uslovima...

Teniseri se žale na neravnine, rupe, nepravilno ošišanu travu... Englezi su učinili sve kako bi optužbe na račun tradicije prestale. Uložili su više novca, počeli da koriste novu vrstu trave koja reguliše odskok loptice, pravili detaljnije preglede terena i češće šišali travu. Čak su pristali i na izgradnju krovova na dva najveća terena, ipak, veoma nevoljno, smatrajući da je i prekidanje mečeva zbog kiše tradicija koju treba čuvati...

Ni posle svega ovoga, kritike nisu prestale. Jedino što preostaje organizatorima i mnogobrojnim navijačima je da tvrde da je upravo trava ono što čini Vimbldon -Vimbldonom. I potpuno su u pravu, takva tradicija jednostavno ne sme da se ukine.

Gubitkom trave, engleski tereni ne bi samo izgubili tradiciju, već bi svetski tenis izgubio raznovrsnost. Svaki Gren slem ima nešto svoje, nešto posebno, a u slučaju Vimbldona to je trava. Ako bi se nje odrekli i zamenili je praktičnijom podlogom, šta bi bilo sledeće....?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.