Vesti iz Fudbalskog saveza Srbije

Izvor: B92, 15.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesti iz Fudbalskog saveza Srbije



Fudbalski savez Srbije poslao je zvaničnu kandidaturu Evropskoj fudbalskoj uniji za organizaciju prvenstava Evrope 2010. godine za igrače do 17 i 19 godina. O tome je nedavno u Nionu predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić razgovarao sa predsednik UEFA Mišelom Platinijem. Ukoliko naša zemlja dobije organizaciju jednog od ta dva šampionata, utakmice bi bile igrane u Beogradu i Novom Sadu.

Izvršni odbor FSS formirao je na sednici u Beogradu dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nove komisije. Komisija za izgradnje baviće se projektom i izgradnjom Fudbalske kuće Srbije, što će finansirati UEFA. Mnoge zemlje u Evropi su već dobile tu instituciju, a na našem savezu je da u dogovoru sa Vladom Republike Srbije odredi lokaciju za izgradnju kuće Fudbalskog saveza Srbije. U tu komisiju ušli su Mile Tomić, Dragiša Kovačević i Goran Karić. U drugu komisiju, koja treba da se bavi izradom i dopunom Zakona o sportu, ušli su doktor Svetislav Kostadinović, Tomislav Karadžić i Ratko Buturović. Obe komisije, prema rečima Terzića, moraće da se dopune sa po još dvojicom članova.

Fudbalski savez Srbije kandidovao se da 2009. godine bude domaćin kongresa Evropske fudbalske unije. Predsednik FSS Zvezdan Terzić, međutim, kaže da je od Mišela Platinija dobio savet da naša zemlja konkuriše za domaćina sednice Izvršnog komiteta UEFA, koja će biti održana 2008. godine. Sastanak najuticajnijih fudbalskih ljudi Evrope, kako je najavljeno, bio bi održan u novembru naredne godine u beogradskom hotelu "Hajat".

Novi direktor A i mlade fudbalske reprezentacije Srbije Zoran Mirković predstavljen je članovima Izvršnog odbora FSS. Mirković je upoznao prisutne sa svojim nedavnim aktivnostima i boravkom u Španiji, gde se sastao sa selektorom reprezentacije Srbije Havijerom Klementeom, kao i nizom naših proslavljenih igrača koji sada žive i rade u toj zemlji. Između ostalih, Mirković se susreo sa Predragom Mijatovićem i Slavišom Jokanovićem, a u telefonom je razgovarao sa skoro svim reprezentativcima koji igraju u Španiji.

Omladinska fudbalska reprezentacija Srbije, koju predvode selektor Zvonko Živković i trener Branislav Novaković, startovaće 29. maja u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope. Kvalifikacioni turnir će biti održan u Švajcarskoj, a naša reprezentacija će se 31. maja sastati sa Danskom, 2. juna će igrati protiv Švajcarske, a tri dana kasnije protiv Rumunije. Samo prvoplasirana reprezentacija sa tog turnira stiče pravo učešća na evropskom prvenstvu 2009. godine u Švedskoj.

Letnji prelazni rok za fudbalere Super i Prve lige trajaće od 29. juna do 31. avgusta. Na taj način je naš prelazni rok usklađen sa prelaznim rokovima svih evropskih zemalja u kojima "trgovina fudbalerima" traje osam nedelja. Istovremeno je određeno da zimski prelazni rok traje od 9. januara do 8. februara naredne godine.

Evropska fudbalska unija donela je odluku da sve utakmice Kupa UEFA u jesenjem delu sezone moraju da se igraju u noćnim terminima. Pošto u našoj zemlji taj uslov ispunjavaju samo stadioni Crvene zvezde i Partizana, sve ekipe iz Srbije koje se budu plasirale u to takmičenje moraće da igraju na jednom od njih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.