Uzdrmani temelji igre

Izvor: Politika, 01.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzdrmani temelji igre

Skandali oko nameštanja mečeva, slučaj Zidan – Materaci, simuliranje i varanja, tajkunizacija velikih klubova zasenili golove Kambijasa i Rodrigeza, veliku igru Italije protiv Nemačke, sjajnu sezonu Barselone

Finale Svetskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj odlična je metafora stanja u kome se trenutno nalazi "najpopularnija sporedna stvar na svetu". Ovaj sport i dalje je glavni dragulj u kruni svetskog sporta, ali njegovu vrednost polako nagrizaju duboke i možda neizbrisive >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mrlje.

Veliki trijumf Italijana nad Francuzima posle penala u berlinskom finalu, koji im je doneo četvrtu titulu planetarnih šampiona, bačen je u senku samo par dana kasnije kada je najveći fudbalski skandal u istoriji ove zemlje doživeo svoj klimaks.

Dva najveća i najuspešnija kluba na apeninskom poluostrvu: Juventus i Milan, zjedno sa Fiorentinom, Laciom i Ređinom, su surovo kažnjena zbog svog učešća u sramotnom dugotrajnom nameštanju rezultata. Torinska "stara dama" je prošla najgore. Oduzete su im titule iz ove i prošle godine, a ražalovani su u drugu ligu, u kojoj sada igraju prvi put u 109 godina koliko ovaj klub postoji.

Problemi na terenu takođe su urušili ugled Svetskog prvenstva, i dok je fudbal u pojedinim momentima jednomesečnog karavana u Nemačkoj bio veličanstven, mnogo toga je bilo samo prosečno, čak sklono zaboravu, a ono negativno prevagnulo je nad pozitivnim.

Neslavan kraj velikog Zidana

Iako je bilo manje grube igre nego na prošlim turnirima, bilo je mnogo više pretvaranja, varanja i simuliranja povreda, i ukoliko Fifa ne učini neke brze i oštre promene sportski "štof" ove igre postaće veoma otrcan i izlizan.

Bez obzira što su eliminisani u četvrtfinalu, ali tek posle penala od domaćina Nemačke, Argentinci su bili "krivci" za najpozotivnija sećanja sa ovog turnira. Gol Estebana Kambijasa protiv rprezentacije naše već bivše države posle čak 24 dodavanja ostaće upamćen kao jedan od najlepših u istoriji, a trijumf od 6:0, kao školski primer nadmoći inventivnog nad šablonskim. Baš kao i nezaustavljivi volej udarac Maksija Rodrigeza kojim je zatresao mrežu Meksika u produžetku osmine finala pri rezultatu 1:1. Gol za pamćenje koji je odlučio meč za pamćenje. Naravno ako se izuzmu golovi, polufinale između domaćina i kasnije šampiona Italije (2:0, takođe u produžetku) bio je sigurno najbolji meč na celom turniru.

Kao potpuni kontrast svemu tome finale između Italije i Francuske predstavljalo je najveće razočarenje za neutralnog posmatrača i biće zauvek upamćeno pre po tome što je Zinedin Zidan udario glavom Marka Materacija, nego po pruženoj igri. Najveća ironija je u tome što su dva aktera bili to tada jedini strelci na tom meču koji je završen rezultatom 1:1.

I dok su Italijani posle boljeg izvođenja penala trčali počasni krug oko terena sa "zlatnom boginjom" u rukama, Zidan je sedeo u svlačionici pošto mu je pokazan crveni karton. Njegova blistava karijera doživela je neslavan kraj. Do tada je bio najbolji igrač turnira. Praktično sam je svoju vremešnu reprezentaciju doveo do finala, a onda je zbog sitne provokacije sve bacio u vodu. Bez obzira koliko to ružno zvučalo, psovanje sestre, ali i mnogo gore stvari konstantna su pojava i na mnogo manje važnim mečevima od ovog, a Zidan pa i sam Materaci su ih bezbroj puta čuli od protivnika tokom svojih karijera.

Za razliku od psovke udaranje glavom nije "tako česta" pojava, pogotovu kada je u pitanju nekada najbolji igrač sveta, uzor dece i idol mladih. Pošto je u pitanju bio oproštajni meč, Francuzi i Fifa su olako prešli preko toga, a za utehu proglašen je za najboljeg igrača turnira, iako je bilo logično da ta titula pripadne nekom od igrača iz šampionskog tima – konkretno golmanu Bufonu, ili vođi odbrane Kanavaru. "Frans fudbal" i Fifa su krajem godine "ispravili" ovu nepravdu i Kanavara proglasili za najboljeg igrača Evrope i sveta.

Uteha je da je organizacija u Nemačkoj bila svetske klase

Simuliranje nije bilo ograničeno samo na Svetsko prvenstvo i postaje sve veći problem za popularnost ove igre, a fudbaleri su sve umešniji u varanju sudija. Predsednik Fifa Jozef Blater je svestan ovog problema, ali i dalje propoveda da "fudbal mora da zadrži svoju ljudsku stranu" i ne želi da dozvoli da na igru utiče video i kompjuterska tehnologija, koja može da presudi kod spornih odluka arbitara putem ponovljenog snimka u samo nekoliko sekundi.

Sve manji deo "kolača" za siromašne

Vodeće telo svetskog fudbala ima još pregršt drugih briga. Kompletna budućnost međunarodnog fudbala, pa i samo svetsko prvenstvo, suočavaju se sa mogućom pretnjom zbog spora koji se trenutno vodi u Belgiji, i koji bi mogao da utiče na svih 207 članova ove organizacije. Jedan ogledni slučaj biće preispitan u Evropskom sudu i od njegovog ishoda zavisiće da li će u slučaju povrede igrača u reprezentativnom dresu obeštećenje morati da plati nacionalni savez, ili će njegov klub biti u gubitku zbog toga što mu ne igra skupo plaćena akvizicija. Ako savezi budu prinuđeni da plaćaju, fudbal će biti u velikoj nevolji pošto mnoge male i siromašnije zemlje neće biti u mogućnosti da finansiraju svoje reprezentacije. Sličan spor trenutno se vodi i u francuskim sudovima.

Fifa je takođe veoma zabrinuta zbog silnih bogataša koji kupuju klubove u inostranstvu, te su zbog toga rezultati, trofeji, moć pa samim tim i novčana dobit uvek rezervisani sa nekolicinu najbogatijih. Mančester junajted, Čelzi i Liverpul su već kupljeni, ili tek treba da budu kupljeni od neengleskih tajkuna i šampionat koji je nekada važio za jedan od najnezivsnijih biće uskoro u vlasništvu ova tri velika kluba. Blekburn, Lids, Aston Vila, Evrton, Notingem Forest, ili Derbi Kaunti koji su u poslednjih 30 godina osvajali titule više neće moći da se vide od velike trojke i Arsenala, koga verovatno čeka slična sudbina. To je kod nas slučaj već 15-tak godina, ali kad se to desi u kolevci fudbala stvari postaju alarmantne.

Barselona zbog svog ustrojstva bar neće morati da brine u čije će ruke pasti iznenadnom kupovinom akcija i to joj očigledno nimalo ne smeta. Prošetala se kroz domaće prvenstvo, a jedini veći otpor do druge titule u Ligi šampiona pružio im je samo žilavi Arsenal u finalu (2:1). Tripla kruna im je izmakla u Tokiju pošto su u meču za trofej klupskog prvaka sveta izgubili sa 1:0 od brazilskog Internasionala.

"Zeleno svetlo" Južnoj Africi

Blater je saopštio da je zadovoljan pripremama Južne Afrike za Svetsko prvenstvo 2010. godine i na taj način ugušio glasine da će finalni turnir zbog loše organizacije ipka biti dodeljen nekom drugom.

Kenija je zbog opšteg haosa u svom fudbalskom savezu postala jedina zemlja članica koja je i zbačena iz Fifa. Dve podeljene grupe su pokušale da organizuju paralelne domaće šampionate sa istim klubovima. Svetska fudbalska organizacija je to neko vreme trpela, a onda je u oktobru stavila tačku na taj slučaj.

Na poslednjem takmičenju u kome su Kenijci učestvovali – Afričkom kupu nacija trijumfovao je Egipat i tako postao prva država koja je taj trofej osvajala pet puta. Savladana je Obala Slonovače ponovo posle boljeg izvođenja penala.

Ovaj svet je zauvek napustio Ferenc Puškaš (79) jedan od najboljih fudbalera sveta. Umro je ipak u svojoj Mađarskoj posle duge bolesti, iako mu je na vrhuncu svoje karijere ulaz u domovinu bio zabranjen. Priređen mu je kraljevski ispraćaj. Fudbal je ostao i bez Telea Santane (74) koji je vodio Brazil na dva svetska prvenstva, Đakinta Faketija (64) velikog odbrambenog igrača Italije, Pitera Osguda (59) iz Čelzija i najboljeg igrača Seltika u klupskoj istoriji Džimija Džonstona (61) koji je ovom timu doneo jedinu evropsku titulu 1967. godine.

V. Nedeljković

[objavljeno: 01.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.