UEFA glasa: Nemačka ili Turska?

Izvor: Mondo, 26.Sep.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UEFA glasa: Nemačka ili Turska?

U četvrtak u Nionu pada odluka ko će organizovati Evropsko prvenstvo 2024. godine. Nemci se pribojavaju Erdoganovog uticaja.

Za razliku od narednog Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će 2020. godine biti održano u 12 zemalja, kontinentalni šampionat 2024. imaće samo jednog domaćina i to će biti Nemačka ili Turska.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << analizi koju je prošle nedelje objavila UEFA, kandidatura Nemačke je znatno kvalitetnija, jer ima sve spremne stadione i potrebnu infrastrukturu, tako da bi u slučaju pobede mogla i "sutra" da organizuje takmičenje.

Turci tvrde da u proseku imaju novije stadione od Nemaca, ali neki od njih, uključujući glavni stadion "Ataturk" u Istanbulu, morali bi da budu renovirani. Potrebna su još ulaganja u smeštajne kapacitete i transport, a aktuelna ekonomska kriza i drastičan pad vrednosti turske lire u tom smislu predstavljaju značajan faktor rizika.

UEFA zamera Turskoj i na nepoštovanju ljudskih prava, ali sva nabrojana mišljenja nisu obavezujuća za članove Izvršnog komiteta, koji će glasati u četvrtak u Nionu.

Štaviše, "Dojče Vele" piše da se Nemci pribojavaju uticaja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je aktivno uključen u lobiranje i navodno se sastao sa partnerima iz zemalja koje imaju članove Izvršnog odbora, kako bi preko njih obezbedio što više glasova.

Takođe se smatra da je možda "došao red" da Turska pobedi, jer je u poslednje vreme bila poraženi kandidat za čak tri šampionata Evrope - 2008. u saradnji sa Grčkom, 2012. i 2016.

"Vreme je da Turska dobije organizaciju velikog takmičenja i dokaže da može da obavi dobar posao, kao što ga je obavila Rusija. Nadamo se da će UEFA smoći snage za promenu, a mi smo više nego spremni", poručio je potpredsednik nacionalnog fudbalskog saveza Servet Jardimci, ujedno član Izvršnog komiteta evropske "kuće fudbala".

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

EURO 2024: UEFA bira – Nemačka ili Turska

Izvor: B92, 26.Sep.2018

Izvršni komitet Evropske fudbalske unije (UEFA) u četvrtak će u Nionu doneti odluku o domaćinu Evropskog prvenstva 2024. godine.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.